Nieuws

Google krijgt boete van 500 miljoen euro voor nieuwssnippets

De Franse marktautoriteit heeft geoordeeld dat Google te weinig moeite doet om eerlijke onderhandelingen te voeren met nieuwsuitgevers.

Google bereikte begin dit jaar na een lang aanslepend conflict met de Franse overheid een gentleman agreement rond het tonen van nieuwssnippets in Google News. Een omstreden Europese copyrightwet uit 2019 stelt dat nieuwssnippets auteursrechtelijk beschermd zijn. Google en Facebook zouden dus nieuwsuitgevers moeten betalen als ze die tonen in hun nieuwsoverzicht. Frankrijk was één van de eerste EU-lidstaten die de wet probeerde om te zetten in haar nationale grondwet. Google dreigde echter met het boycotten van nieuws wat een belangrijke bezoekersstroom naar nieuwswebsites zou droogleggen. Het techbedrijf kreeg dan de verantwoordelijkheid om zelf een eerlijk akkoord te onderhandelen met de nieuwsuitgevers.

Maar volgens de Franse marktautoriteit heeft Google die verantwoordelijkheid tot dusver licht opgenomen. De autoriteit heeft besloten om Google een fikse boete van 500 miljoen op te leggen. Een sanctie die in proportie is met de ernst van de inbreuken zegt voorzitter Isabelle de Silva in een statement. Google gaat de beslissing hoogstwaarschijnlijk nog wel aanvechten, schrijft Bloomberg.

Google vs nieuwssnippets

Google en Facebook liggen al enkele jaren in de clinch met nieuwsuitgevers wereldwijd rond het tonen van nieuwssnippets. In essentie draait het allemaal rond advertentie-inkomsten. Hoewel nieuwsuitgevers graag gebruik maken van de diensten van de platformen, zijn ze misnoegd met het beperkte deel van de advertentiekoek dat de techgiganten voor hen overlaten. Het conflict beperkt zich ook niet alleen tot Europa. In februari keek heel de wereld naar de strijd tussen Google, Facebook en de Australische regering. Die bereikte een hoogtepunt toen Facebook besloot Australische nieuwsuitgevers te blokkeren. Uiteindelijk kwam het ook tot een gelijkaardig akkoord als in Frankrijk.

Frankrijk en Google hebben ook geen al te fijne historie. De Franse overheid neemt antitrust niet licht en legde Google al enkele flinke antitrustboetes op, naast de zwaarste GDPR-boete. Een recordboete in Frankrijk van 1,1 miljard euro ging wel uit naar Apple. De iPhonegigant probeert die boete nog voor de rechtbank kwijt te laten schelden.

antitrustbusinessgoogle

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals