downvote feature gestest op Twitter

Twitter test op iOS een Reddit-achtige ‘downvote’-knop. Zo wil het platform laten zien welke antwoorden in een conversatie relevant zijn.

Advertentie

Sommige Twitter-gebruikers krijgen op iOS een nieuwe knop te zien. Volgens de aankondiging op de Twitter Support-pagina wil het socialemediabedrijf relevante antwoorden naar boven halen. In lange discussies met veel antwoorden, komen de meest informatieve replies niet altijd bovendrijven en worden ze soms bedolven door minder relevante opmerkingen. In eerste instantie wil Twitter voldoende gegevens verzamelen om de efficiëntie te vergroten.

De testpersonen werden volgens Twitter willekeurig uitgekozen. Alle testers krijgen mogelijk verschillende versies van de feature voorgeschoteld. Sommigen krijgen upvote- en downvote-knoppen te zien, terwijl andere enkel over een downvote-knop beschikken (vlak naast het hartjes-icoon om tweets te liken). In een derde variant kunnen proefpersonen een duimpje omhoog of omlaag geven aan een bepaalde reactie. Hoeveel downvotes een tweet krijgt, zal niet zichtbaar zijn. Gebruikers kunnen alleen hun eigen downvote zien. Upvotes worden dan weer omgezet in likes. 

Downvote verandert volgorde niet

Voorlopig zullen de stemmen de volgorde van de antwoorden niet gaan veranderen, zoals op Reddit wel het geval is. Twitter-onderzoeker voor gebruikersgedrag Cody Elam licht de opzet toe in een aantal tweets. Het is niet de bedoeling om gebruikers of hun bijdrages te marginaliseren. Wel moet het nieuwe systeem democratischer worden, in die zin dat ze zelf hun mening kunnen uiten over de kwaliteit van de replies. Ze kunnen Twitter “meer genuanceerde feedback bezorgen. We willen graag te weten komen over de kwaliteit van de tweets waarop mensen stemmen en of het een feature is die de mensen waardevol vinden”, zegt Elam. 

Het is niet de eerste keer dat Twitter experimenteert met een Reddit-achtige feature. Enkele maanden geleden probeerde Twitter (Facebookgewijs) emoji uit die ook up- en downvotes bevatten. Het zal nog moeten blijken of gebruikers de functie goed zullen onthalen en of Twitter uiteindelijk beslist om ze in te voeren.