Corning Gorilla Glass DX

Corning gaat zijn nieuwe DX en DX+-versies van zijn alom bekende Gorilla Glass toepassen op lenzen voor smartphonecamera's. Samsung krijgt de primeur.

Advertentie

Het nieuwe Gorilla Glass voor camera’s moet de lenzen niet alleen beter beschermen, ook de optische prestaties van smartphonecamera’s zouden erop vooruitgaan. Dat zegt Corning in een persbericht. Volgens het bedrijf zorgt DX-glas ervoor dat er minder licht gereflecteerd wordt door de glazen bedekking die over de lens zit. Tot nu toe bereikte maar ongeveer 92 procent van het aanwezige licht de sensoren, zelfs wanneer fabrikanten anti-reflecterende coatings gebruiken.

Corning bestrijdt ghosting 

Corning stelt het met zijn DX/DX+-technologie tot 98 procent van het licht kunnen laten doordringen. Dat vergroot de kwaliteit van de beeldvorming en voorkomt optische problemen zoals ghosting. Die reflecties worden vaak veroorzaakt door een heldere lichtbron overdag of in omstandigheden met weinig licht. Nieuwe lenskapjes en coatings over de oppervlakte van de lenzen kan ghost-reflecties helpen onderdrukken. 

Een aantal smartphonefabrikanten is al aan het samenwerken met gespecialiseerde toeleveranciers om het probleem aan te pakken. Zowel Sony als Vivo gebruiken een coating van Zeiss om de overdracht van licht te verbeteren, door lensflare, ghosting en andere reflecties te reduceren voor hun high-end smartphones.

Bijna zo sterk als saffier 

Het nieuwe Gorilla Glass heeft gelijkaardige features en voegt daar nog zijn robuustheid aan toe. Corning zegt dat zijn DX-glas krasbestendig is en dat zijn DX+ zelfs in de buurt komt van saffier, het mineraal dat in peperdure horloges gebruikt wordt. Zo wordt het in theorie mogelijk om volledig krasbestendige displays te produceren die een hoesje overbodig maken. Al moeten we natuurlijk ook nog rekening houden met de valbestendigheid. 

De nieuwe technologie voor sterkere cameralenzen zal eerst beschikbaar zijn voor de vlaggenschepen van Samsung. Corning werkt nauw samen met de Zuid-Koreanen. Ook Apple erkent het belang van Corning in de industrie. Daarom investeerden Tim Cook en co. al 450 miljoen dollar in het bedrijf. Hoe snel het nieuwe DX-glas in de lenzen van iPhones opduikt, moet nog blijken.