Nieuws

Unifiber krijgt groen licht om glasvezelinternet in Wallonië te leggen

Het liefdeskind van Proximus en Eurofiber is geboren. Unifiber wil tegen 2028 minstens 500.000 gezinnen en KMO’s in Wallonië voorzien van fiberinternet.

Proximus en Eurofiber kondigen de officiële oprichting aan van een joint-venture genaamd Unifiber. De telecombedrijven kregen groen licht van de bevoegde Europese instanties om het nieuwe bedrijf te starten. Nico Weymaere is aangesteld als CEO van Unifiber.

unifiber board
De raad van bestuur van Unifber. Nico Weymaere is de tweede man van links. Image Credit: Unifiber.

De doelstellingen van het piepjonge bedrijf zijn ambitieus. Unifiber zal de uitbouw van glasvezelnetwerken – ofwel fiber – coördineren in het Waalse Gewest. Veel gemeenten in Wallonië moeten het vandaag de dag nog stellen VDSL2-kopernetwerken. Hoewel Proximus met hulp van Nokia de snelheid van deze netwerken aan het optrekken is, trekt de telecomprovider in Vlaanderen al volop de kaart van glasvezel. Glasvezelnetwerken zijn veel sneller dan koper. Met de stichting van Unifiber zal de uitrol van glasvezel in Wallonië op stoom komen. Tegen 2028 wil Unifiber 500.000 Waalse gezinnen en bedrijven aangesloten hebben op hun glasvezelnetwerk. Unifiber zal dat netwerk openstellen aan alle leveranciers van internetdiensten. De kostprijs van het project ligt rond de 800 miljoen euro.

Waterloo

Unifiber wil nu vooral geen tijd verliezen. Vanaf medio augustus gaat het bedrijf de eerste hand aan haar netwerk leggen in de Waalse gemeenten Waterloo (Waals-Brabant) en Morlanwelz (Henegouwen). De burgemeester van Waterloo is trots dat zijn gemeente is uitgekozen om het project op te starten. “We zijn verheugd om deze nieuwe glasvezelaanbieder te mogen verwelkomen. Glasvezel gaat het leven van particulieren en bedrijven gemakkelijker maken en zal de economische ontwikkeling van onze gemeente een enorme boost geven.” Voortaan zullen we de leeuw van Waterloo niet meer associëren met de ondergang van Napoleon, maar met de geboorte van Unifiber. ABBA zal een nieuw nummer mogen schrijven.

Het glasvezelnetwerk zal zich vanaf dan snel uitbreiden. In 2022 en 2023 zal het fiberinternet tienduizenden gezinnen bereiken. Vanaf 2024 komen daar jaarlijks een stuk of honderdduizend bij. Dat is als alles volgens de planning loopt natuurlijk. Het laatste woord is voor CEO Weymaere: “De aanleg van dit open-access netwerk voor telecomdiensten zullen ons in staat stellen een infrastructuur te creëren die Waalse bewoners en ondernemers alles biedt wat ze nodig hebben om volwaardig deel te nemen aan de digitale transformatie. Dit project zal een grote bijdrage leveren aan de welvaart van de regio.”

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat heb jij gekocht tijdens Black Friday?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business