Nieuws

NASA en Boeing stellen vlucht van Starliner naar ISS uit

Boeing Starliner lancering uitgesteld
De Boeing Starliner zal vandaag niet naar het internationaal ruimtestation ISS vliegen. De testvlucht wordt uitgesteld naar 3 augustus.

Nochtans stond de lancering al langer op de planning, na de mislukte poging in 2019. Opvallend is dat het probleem dit keer niet bij de Starliner ligt, maar wel bij een Russische module van het ISS. Die had per ongeluk zijn stuwraketten geactiveerd, waardoor het ruimtestation in een foute oriëntatie kwam. Hoewel het NASA-team meteen kon ingrijpen en de beweging van het ISS kon corrigeren, wil de Amerikaanse ruimtevaartmaatschappij de nodige voorzichtigheid aan de dag leggen. 

“Het ISS-team zal de extra tijd gebruiken om de relatief nieuwe laboratorium-module Roscosmos Nauka verder te onderzoeken. Op die manier kunnen we er zeker van zijn dat het ISS klaar is voor de komst van de Boeing Starliner”, klinkt het in een mededeling. 

Cruciale fase voor Starliner 

De tweede testvlucht is cruciaal voor de ontwikkelingsfase van de Boeing Starliner. De volgende stap is een reeks bemande vluchten met zes missies waarbij de crew elkaar telkens aflost. Volgens de NASA zal de voorbereiding op de uitgestelde lancering hervatten na een finale beslissing van het ISS-personeel en het Commercial Crew Program-team.

Ondertussen gaat het personeel na of ze de United Launch Alliance Atlas V-raket (die de Starliner omhoog stuwt) moeten verwijderen van het lanceringsplatform in de Space Force-basis van Cape Canaveral. De raket zou dan voorlopig verhuizen naar de Vehicle Integration Facility van de NASA, om ze te beschermen tegen schade door weersomstandigheden. 

Het uitstel is een zoveelste tegenvaller voor Boeing. In december 2019 liep er technisch wat mis met de automatisering van de vlucht. Zo miste de Starliner uiteindelijk zijn geplande baan om de aarde. De tweede testvlucht werd telkens uitgesteld door lopende softwarechecks die niet afgerond raakten.

Credit: NASA

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business