coronalert stopt met werken

Volgens de partij Groen is er geen reden meer om nog middelen te investeren in de contact tracing applicatie Coronalert.

Over de corona tracing applicatie klinken al langer kritische meningen. De applicatie lanceerde op 30 september als een mobiel middel voor burgers om anoniem hun directe omgeving te waarschuwen voor een positieve coronatest. De praktijk leerde echter dat dat amper gebeurde. Een Europees onderzoek concludeerde dat er te weinig data is om de effectiviteit van corona-apps te beoordelen. Experten noemen Coronalert dan ook vooral een gemiste kans.

Concrete gebruikscijfers die minister van Welzijnszorg Wouter Beke (CD&V) met het Vlaams parlement deelde, lijken die conclusie alleen maar te bevestigen. Sinds de invoering van de applicatie werden 27.800 positieve testresultaten ingegeven in de app. Dat is nog geen drie procent van alle positieve coronatesten die sinds die datum geregistreerd zijn in ons land. Ook het aantal downloads is met 2.758.000 gebruikers vrij teleurstellend. Dit is nog geen derde van alle volwassene smartphonegebruikers in België.

‘Coronalert heeft geen meerwaarde’

Volgens Groen-parlementslid Jeremie Vaneeckhout heeft Coronalert gefaald in haar doelstelling. “Met een investering van zo’n 1,25 miljoen euro kan je je afvragen of de Coronalert-app ooit geslaagd is in de doelstelling om een tool te zijn in de strijd tegen corona”, haalt hij aan VRTNWS scherp uit naar de applicatie. Groen vraagt om verdere investeringen in de applicatie stop te zetten en Coronalert te beginnen uitfaseren.

Met de invoer van onder andere het Covid Safe Ticket vanaf 13 augustus zou de meerwaarde die Coronalert kan hebben voor de organisatie van grotere evenementen ook nog beperkt zijn. “Het blijft belangrijk om je voorzorgen te nemen om besmettingen te voorkomen, maar daar biedt de app geen extra meerwaarde bij.”

Het is nog niet zeker of de regering blijft vasthouden aan het gebruik van Coronalert. Het Interfederaal Comité Testing & Tracing heef altijd wel volgehouden dat elke vermeden besmetting een succes is voor Coronalert. Intussen zijn er al nieuwe corona-apps voor handen. Wie wil reizen deze zomer dient CovidSafeBE zeker te downloaden om het coronacertificaat op te vragen.