Nieuws

Apple-medewerkster krijgt medisch verlof nadat ze seksisme aankaart

Apple logo building
Apple krijgt kritiek te verduren na zijn beslissing om een vrouwelijke medewerker te schorsen. Zij had gewag gemaakt van seksisme op het werk.

Senior engineering program manager Ashley Gjøvik zegt dat ze maandenlang in dialoog is geweest met haar werkgever over onveilige werksituaties, seksisme en een vijandige werkomgeving. Ze uitte de kritiek op Twitter.  

Op medisch verlof gestuurd 

Het was The Verge dat haar tweets als eerste oppikte. Daaruit zou blijken dat Apple een voorgaand onderzoek naar de beweringen van Gjøvik gewoon afgesloten had, zonder actie te ondernemen. Volgens de werkneemster reageerde Apple op haar verhaal door haar een beroep te laten doen op de ziekteverzekering en haar voor onbepaalde duur op medisch verlof te sturen.  

Volgens Gjøvik gaat haar werkgever in de tussentijd een nieuw onderzoek voeren. Ze zegt dat haar bazen impliceerden dat ze “niet wilden dat zij haar bezorgdheden ging rondstrooien op Slack”. Op het professionele chatplatform had ze tegenover collega’s kritiek geuit over het beleid bij Apple. 

Op Twitter geeft Gjøvik verschillende voorbeelden van situaties die zich zouden hebben voorgedaan. Bij de personeelsdienst zou ze te horen gekregen hebben dat het gedrag ‘oké’ was, terwijl in een ander geval een manager een opmerking maakte over haar ‘toontje’ tijdens presentaties. “Ik kon je niet verstaan omdat je op het einde van je zinnen een octaaf te hoogte inging met je stem”, zou een van de opmerkingen geweest zijn.   

“Te streng voor blanke mannen” 

Apple zou er ook niets op tegen gehad hebben toen Gjøvik na een diversiteitstraining de kritiek kreeg dat ze “te streng was voor haar blanke mannelijke collega’s”. In 2018 had ze haar bazen een e-mail gestuurd om “vrouwen te ondersteunen en seksisme en aanranding te veroordelen”. Daar is het management naar verluidt nooit op ingegaan. De human resources-afdeling veroordeelde dat niet.

Apple reageerde intussen ook al op de zaak, onder meer tegenover Engadget. “We zijn altijd al begaan geweest met het creëren van een positieve en inclusieve werkplek. En dat is nog steeds zo. We nemen alle bezorgdheden serieus en gaan ze grondig onderzoeken. Uit respect voor de privacy van onze werknemers treden we niet in detail over specifieke zaken”, luidt het. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business