Nieuws

Facebook herstelt beleidsrichtlijn die drie jaar kwijt was

klokkenluider
Facebook gaat een beleidsrichtlijn weer invoeren nadat die drie jaar lang verdwenen was. Het socialemediabedrijf werd ervoor op de vingers getikt.

Een maand geleden gaf Facebooks onafhankelijk toezichtscomité de techreus een waarschuwing. Mark Zuckerberg en co gaan de ‘vergeten’ beleidsrichtlijn weer opnemen in hun beleidsstrategie. Daarvoor gaat Facebook zelfs nieuwe moderatoren opleiden. Zij moeten erover waken dat de nieuwe regel binnen twee weken weer strikt opgevolgd wordt. 

Vermiste beleidsrichtlijn 

Dat de richtlijn ontbrak, kwam onlangs aan het licht. Een gebruiker was naar het toezichtcomité gestapt omdat moederbedrijf Facebook een Instagram-bericht van hem verwijderd had. In die postte uitte de gebruiker kritiek op de eenzame opsluiting van de Koerdische leider Abdullah Öcalan. De moderatoren die het bericht moesten goedkeuren, konden de beleidsrichtlijn daarvoor niet meer terugvinden. Toen bleek dat die al drie jaar ‘vermist’ was. 

De algemene regels van Facebook zeggen dat mensen op het platform geen steun mogen betuigen aan ‘gevaarlijke instanties’. Het Westen rekent daartoe ook Öcalan en de militante Koerdische Arbeiderspartij (PKK). In de verloren regel stond wel dat het toegestaan is om op Facebook te discussiëren over de omstandigheden waarin (potentieel gevaarlijke) personen opgesloten zijn.  

De beleidsregel zou verloren gegaan zijn in 2018. Toen is het socialemediaplatform voor zijn moderatoren overgestapt op een nieuw controlesysteem. Pas toen de gebruiker in kwestie in beroep ging, kwam Facebook erachter dat de richtlijn verdwenen was. Het was net het debat rond de leefomstandigheden van Öcalan waarvoor die beleidsregel in het leven was geroepen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business