Swarm Technologies

SpaceX heeft Swarm Technologies ingelijfd. SpaceX gaat een beroep doen op hun expertise rond kleine satellieten.


SpaceNews maakte de overname bekend. Beide bedrijven zien een hoop voordelen in de samenwerking. Dankzij de steun van SpaceX krijgt Swarm Technologies meer middelen om te concurreren met andere smallsat-operatoren. Daarnaast hoopt SpaceX natuurlijk op de nodige synergie. Swarm heeft heel wat expertise in huis als het gaat over het ontwerpen en lanceren van satellieten. 

Het commerciële netwerk minisatellieten van Swarm werd pas operationeel in februari van dit jaar. De smallsat-specialist had wel al genoeg financiën verzameld om een reeks van 150 satellieten te lanceren. Swarm is een klein bedrijf dat in maart een 30-tal werknemers telde. 

Expertise Swarm Technologies 

Het is nog niet duidelijk of de overname een invloed zal hebben op de strategie van SpaceX. Uit een aanvraag bij de Federal Communications Commission (FCC) zou blijken dat Elon Musk en de zijnen vooral hun voordeel kunnen doen met de expertise en het intellectuele eigendom van Swarm. Wellicht gaat het om de technische meerwaarde en niet zozeer om een verandering in de bedrijfsstrategie bij SpaceX. 


Beide bedrijven hebben dan ook een aantal raakvlakken die de samenwerking interessant kan maken. Zo kan de expertise van Swarm van pas komen bij de uitrol van Starlink, SpaceX’ satellietnetwerk dat internet naar afgelegen gebieden moet brengen.  

Elon Musk en co zijn onlangs ook gestart met de lancering van missies waarbij de lading vol kubussatellieten en andere kleine ladingen zat. Swarm heeft nu dus vrije toegang tot een transport naar de ruimte. Tot slot zal SpaceX zijn technologie voor kleine satellieten nog verder kunnen verfijnen.