Nieuws

Samsung-topman Jay Y. Lee mag gevangenis verlaten

samsung
De grote baas van Samsung, Jay Y. Lee, heeft de juiste kanskaart getrokken. Hij mag de gevangenis in Zuid-Korea verlaten zonder te betalen.

Het ministerie van Justitie in Zuid-Korea bevestigde de vrijlating van Jay Y. Lee (Lee Jae-Young) aanstaande vrijdag aan Reuters. De topman van Samsung zat sinds januari achter de tralies na een veroordeling voor poging tot omkoping. Die veroordeling kreeg Jay Y. Lee al in 2017, maar in 2018 kwam hij al eens op vrije voeten. Na een nieuw proces werd de gevangenisstraf teruggedraaid van 5 jaar naar 30 maanden, maar dat betekende dat Jay Y. Lee wel terug naar de gevangenis moest. Voor de tweede keer slaagt de Zuid-Koreaanse zakenman er dus in zijn straf te ontlopen.

Naast Lee’s goede gedrag in de gevangenis, baseerde het ministerie zich naar verluidt ook op de publieke opinie om de vrijlating goed te keuren. De topman van Samsung kreeg veel steun vanuit de hogere kringen van de maatschappij. De grootste businesslobby van het land verklaart in een statement dat Lee simpelweg te belangrijk is voor de Zuid-Koreaanse economie. Samsung is op zichzelf goed voor bijna 20% van het BNP van Zuid-Korea. Men zegt wel eens smalend dat de topman van Samsung machtiger is dan de president. Hoewel het bedrijf haar dagelijkse activiteiten wel kan verder zetten zonder de grote baas, is diens goedkeuring wel nodig voor grote beslissingen. Jay Y. Lee volgde zijn vader Lee Kun-hee, die in oktober overleed, op als topman.

Chipfabrieken

En die grote beslissingen zal Jay Y. Lee snel moeten maken. Samsung kondigde begin dit jaar plannen aan om twee nieuwe chipfabrieken te gaan bouwen in de Verenigde Staten, voor de productie van 3 nm-chips. De productie van chiptechnologie is een bedrijfstak van Samsung die wat meer in de schaduw blijft, maar zeer belangrijk is voor de Zuid-Koreaanse techgigant. Samsung krijgt echter te maken met toenemende concurrentie vanuit Taiwanese hoek, met bedrijven zoals TSMC, en ook Intel heeft ambitieuze plannen. Jay Y. Lee dient nog wel goedkeuring te krijgen van het ministerie om weer aan het werk te gaan. In principe mag hij zijn rol pas opnieuw opnemen als zijn veroordeling vijf jaar gedateerd is. Vermoedelijk zal Lee wel gratie krijgen.  

Niet iedereen in Zuid-Korea is even tevreden met de vrijlating van Jay Y. Lee. De non-profitorganisatie People’s Solidarity for Participatory Democracy haalt scherp uit naar president Moon Jae-In, die tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde de macht van de chaebol (het Zuid-Koreaanse woord voor familieconglomeraten) zoals Samsung juist af te bouwen.

Fraude en marktmisbruik

Jay Y. Lee heeft nog wel wat op zijn kerfstok. Zo hangen er op dit moment procedures rond fraude en marktmisbruik rond de topman. Deze vrijlating staat daar ook volledig los van. De rechtbank behandelt elke zaak apart. Lee zal zijn truc mogelijk nog eens moeten overdoen.

Jay Y. Lee. Image Credit: Reuters

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business