Nieuws

Tesla krijgt rake klappen in China

recordwinsten tesla
Ook Tesla kende hoogtes en laagtes. Beeld via iStock
Tesla zag in juli zijn verkoop van elektrische wagens in China kelderen met bijna 70 procent. Dat heeft Tesla deels aan zichzelf te danken.

Het wagenbedrijf van Elon Musk is sinds begin 2020 actief in China en heeft een productiefabriek in de stad Shanghai. Tijdens het eerste jaar deed Tesla het best goed op het Aziatische continent en die goede lijn leek Tesla dit jaar gewoon verder zetten. Maar marktcijfers van de China Association of Automobile Manufacturers leren echter dat de verkoop van Tesla-wagens in een flinke dip zit (bron: De Tijd). Vorige maand zakte de verkoop naar amper 8.621 wagens, 70% minder wagens dan het aantal dat Tesla in juni verkocht. Wat is er aan de hand?

Reputatie aan diggelen

De wagenfabrikant moet in de eerste plaats naar zichzelf kijken. Tesla maakte onlangs een heel slechte beurt op de autobeurs van Shanghai. Een filmpje ging viraal van een medewerker die ruzie maakte met een ontevreden klant. Op sociale media werd het wagenbedrijf gehekeld voor zijn tekortschietende klantenservice.    

De Chinese automarkt is ontzettend competitief en elektrische wagens winnen er aan populariteit. Tesla heeft het nadeel dat de Chinese consument de neiging heeft om binnenlandse merken de voorkeur te geven. Dat zien we op verschillende elektronicamarkten en blijkbaar geldt die trend dus ook voor elektrische wagens. Tesla moet het afleggen tegen Chinese merken die bij ons minder bekend zijn, maar wel zeer sterk verankerd zitten in hun thuismarkt. Het bedrijf gaat de prijs van de Model 3 laten zakken in een poging het tij te keren.

Recordomzet

Ondanks de tegenvaller in China gaat het Tesla wel goed voor de zeilen. Het autobedrijf wist in het tweede kwartaal van 2021 nog een recordomzet te boeken van 12 miljard dollar. Die omzet werd deels wel gehaald uit een lucratieve transactie met bitcoin, al rapporteert het bedrijf ook meer dan 200.000 verkochte wagens. Vorig jaar was Tesla nog heel blij als ze boven de 120.000 wagens per kwartaal uitkwamen. De vraag naar duurzame transportmiddelen is hoger dan ooit.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business