Nieuws

Apple laat rechtszaak vallen tegen bedrijf dat iPhone-software emuleert

iPhone-software
Apple heeft een schikking getroffen met Corellium. Zo komt er een einde aan de rechtszaak tegen het bedrijf dat iPhone-software emuleert.

In 2019 had Apple het bedrijf voor de rechter gedaagd. Corellium bouwt virtuele iOS-apparaten. Security-onderzoekers gebruiken de iPhone-software om bugs op te sporen in iOS. De voorwaarden voor de minnelijke schikking zijn niet bekendgemaakt. Wel is alvast duidelijk dat die er komt nadat Apple voor een deel van de aanklacht al ongelijk kreeg van de rechter, eind 2020. Apple lijkt dus geen middelen meer te willen stoppen in een rechtszaak die Tim Cook en co wellicht zouden verliezen. Dat meldt The Washington Post

Veiligheidsrisico 

De software van Corellium laat gebruikers toe om virtuele iPhones te laten functioneren in een browser op een computer. Zo krijgen ze verregaande toegang tot iOS, zonder dat er een fysiek toestel nodig is. Apple had Corellium beschuldigd van inbreuken op copyrights. Daarnaast verweet de techgigant hen dat ze hun producten zonder al te veel screening doorverkocht en daarmee de veiligheid van iOS in het gedrang bracht.  

Apple ging nog een stap verder en beschuldigde Corellium ervan de producten te verkopen aan overheden die mogelijk op zoek zouden zijn naar kwetsbaarheden in iOS. Dat idee werd gevoed door een voorval met medeoprichter van Corellium, David Wang. Toen hij nog voor een ander bedrijf werkte, had hij samen met de FBI een iPhone helpen ontgrendelen die gebruikt werd door de terrorist van de aanslagen in San Bernardino. 

Copyright-claims weggewuifd 

In een eerdere fase van het proces heeft de rechter de copyrightclaims weerlegd. “Behoorlijk onduidelijk en misschien zelfs oneerlijk”, klonk het. Hij oordeelde dat het gebruik van iOS in die specifieke context gepermitteerd was voor Corellium.  

Eerder dit jaar is Corellium zijn platform gaan aanbieden aan individuele abonnees. Voordien konden alleen bedrijven een beroep doen op hun diensten. Elke licentie voor een analysetool wordt individueel toegekend, om te voorkomen dat de software in de verkeerde handen terecht zou komen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business