Nieuws

Apple-werknemers lanceren #AppleToo tegen wantoestanden

Een groepje Apple-werknemers heeft zich verenigd onder de hashtag #AppleToo om negatieve werkplekervaringen aan te kaarten.

Via de hashtag #AppleToo roepen ze andere (voormalige en huidige) Apple-medewerkers op om hun verhalen te delen. Het gaat dan om discriminatie, ongepast (seksueel) gedrag of wraakacties binnen het bedrijf. Op 27 augustus liet de groep weten dat ze maar liefst 500 dergelijke verhalen verzameld hadden. Intussen zijn ze die beginnen publiceren op hun officiële Medium-pagina

“Emotioneel zware dobber” 

Het gezicht van de #AppleToo-beweging is veiligheidsingenieur Cher Scarlett. Zij liet via Medium weten dat ze elke dag vijf verhalen zal delen en dat “de emotionele tol bij het lezen ervan groot is”. Twee van de eerste vijf getuigenissen gaan over ongewenst seksueel gedrag. Daarbij zou een man met een leidinggevende functie zijn machtspositie misbruikt hebben naar een vrouwelijke werknemer toe. Tijdens een sollicitatie voor een nieuwe functie zou zij meteen buitengezet zijn door de verantwoordelijke managers.  

Een ander verhaal gaat over een zwarte verkoopmedewerker in het Verenigd Koninkrijk. Die had aan zijn bazen gevraagd om iets te doen aan het racisme en de agressie waarmee hij op zijn werkplek te maken kreeg, tevergeefs. Verder praatte een vrouwelijke medewerker hoe een lid van haar team het op haar gemunt had en dat de leidinggevenden maar lieten begaan. De laatste getuigenis gaat over een medewerkster die in haar winkel aangevallen werd door een klant en daarbij geen steun kreeg van het management. 

Meestal seksuele kwesties 

Volgens de #AppleToo-beweging op Twitter gaat het in 75 procent van de gevallen om een vorm van discriminatie. Bij de helft draait het rond seksisme, wraakacties en HR-verslagen die in de prullenmand belanden. Bij een kwart van de getuigenissen speelt racisme een rol, net als handicaps. Bij de verhalen over het lastigvallen van collega’s en persoonlijke aanvallen, was de context meestal seksueel. 

Scarlett zei in een interview met Protocol dat ze vindt dat “Apple aansprakelijk gesteld moet worden, omdat ze geen verantwoordelijkheid nemen. De mensen willen gehoord worden”, zegt ze. “We nemen alle bezorgdheden heel serieus”, zei Apple in een mededeling. “Om privacyredenen gaan we niet verder op de verhalen in, maar we gaan ze grondig onderzoeken”, aldus de techreus. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business