Nieuws

Onafhankelijk Ziekenfonds getroffen door cyberaanval

OZ Hack
Het Onafhankelijk Ziekenfonds of OZ is slachtoffer geweest van een cyberaanval. Daarbij zouden geen gegevens openbaar zijn gemaakt.

Het Belgisch Onafhankelijk Ziekenfonds (OZ) heeft zaterdagvoormiddag melding gemaakt aan zijn klanten dat er een hack heeft plaatsgevonden in Mijn OZ. Daarmee kunnen klanten al hun documenten en account beheren. Volgens het OZ zouden de hackers toegang hebben gehad tot klantgegevens maar zou het lek vrijwel meteen opgelost zijn. Het Onafhankelijk Ziekenfonds maakt zich echter sterk dat er geen gegevens gelekt zijn.

Cyberaanval op mijn OZ

In een uitgebreide mail probeert de instelling zo duidelijk mogelijk te zijn over deze gebeurtenis. In de mail lezen we dat “de hackers gingen tijdens deze aanval bewust op zoek naar kwetsbaarheden in ons beveiligingssysteem. In combinatie met een menselijke fout konden er gegevens worden ingekeken, gelinkt aan het online platform Mijn OZ.”

Aan VRT vertelt directeur Rik Selleslaghs dat een afzender zelf heeft laten weten dat hij/zij kon binnendringen in het systeem achter Mijn OZ. Hij/zij gaf aan dat de data werd verwijderd maar vroeg ook een financiële compensatie aan het bedrijf. Daar zou het OZ niet zijn op ingegaan volgens Selleslaghs.

Verder schrijft het Onafhankelijk Ziekenfonds dat het lek onmiddellijk gedicht werd, de Belgische Gegevensbeschermingsautoriteit werd ingelicht en dat er een klacht werd neergelegd bij het Cyber Emergency Team van de federale overheid.

Wat met jouw gegevens?

Volgens het OZ zijn de gelekte gegevens niet openbaar gemaakt. Het betreft de gegevens gelinkt aan Mijn OZ accounts. Logins en paswoorden voor het platform zijn niet gelekt. “U hoeft zelf niets te ondernemen”, aldus de instelling.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business