Censuur in China: overheid haalt zakelijke chat-app offline
Censuur in China: China zet weer een volgende stap in het beleid rond internetcensuur. Volgens Bloomberg hebben bronnen gemeld dat ByteDance, het bedrijf achter TikTok, de zakelijke chat-app Feishu offline moet halen.

TikTok-uitgever ByteDance brengt Xiao Qu Xing op de Chinese markt. Het gebruik van de nieuwe educatieve app voor kinderen is sterk gelimiteerd.

Advertentie

Volgens Bloomberg past de introductie van de nieuwe app voor de Chinese markt in de plannen van Peking om minderjarigen te beschermen tegen de risico’s van het internet. De nieuwe toepassing heet Xiao Qu Xing, of vrij vertaald: Little Fun Star. Om te beginnen komt er een limiet op het dagelijks gebruik. Ouders krijgen extra tools om een tijdslimiet in te stellen. De app laat zelfs maar 40 minuten gebruikstijd toe, per dag. 

Net als grote broer TikTok biedt die een personaliseerde nieuwsfeed met korte video’s uit allerlei categorieën: van wetenschap, over literatuur tot kunstgeschiedenis. Jonge gebruikers kunnen clips liken, maar kunnen ze niet delen en ook zelf geen content uploaden. 

Strenge regels voor Xiao Qu Xing

De Chinese overheid heeft een plan uitgewerkt om best verstrekkende regels op te leggen voor de algoritmes die techbedrijven gebruiken om video’s en andere content aan te bevelen. Tegelijkertijd willen Peking en zijn staatsmedia dus ook het smartphonegebruik van minderjarigen aan banden leggen. 

Begin september voerde de overheid al een limiet in op het spelen van videogames. Zo zouden kinderen nog maar 3 uur per week mogen gamen. De nieuwe strategie rond smartphonegebruik geeft aan dat er dus nog meer beperkingen op til zijn als het gaat over digitale consumptie.  

TikTok (dat op de eigen Chinese markt Douyin heet) paste vorige week ook al zijn ‘Youth Mode’ aan waarbij het dagelijks gebruik voor min-14-jarigen beperkt werd tot 40 minuten. Tussen 22u en 6u ‘s morgens kunnen zij de app helemaal niet gebruiken.  

Xiao Qu Xing werd in het leven geroepen door de educatieve tak van ByteDance. Die afdeling moest eerder dit jaar een groot deel van zijn activiteiten stilleggen nadat Peking jacht had gemaakt op naschoolse opleidingen, die goed zijn voor 100 miljard dollar. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here