Nieuws

Samsung wil menselijk brein ‘copy-pasten’ in 3D-chipnetwerk

neuromorfische chips Samsung
Samsung lijkt de perfecte inspiratie gevonden te hebben voor een nieuwe chipstructuur. De techreus wil ons brein copy-pasten.

De Zuid-Koreanen zien wel wat in de werkwijze van de menselijke hersenen. Researchers willen zich graag baseren op de structuur van ons brein om nieuwe chips te ontwikkelen. Daarom wil Samsung het neuronen-netwerk van de hersenen ‘copy-pasten’ en toepassen op 3D ‘neuromorfische’ chips. Dat houdt in dat de chips data zouden verwerken zoals de neuronen in onze hersenen signalen doorgeven via complexe zenuwbanen. 

Ons brein copy-pasten 

De theoretische werkwijze is als volgt: nano-electrodes dringen binnen in grote volumes van neuronen. Ze registreren waar de neuronen verbindingen maken en hoe sterk die connecties zijn. Die gegevens zouden ‘ge-copy-pastet’ kunnen worden naar een 3D-netwerk dat uit solid state-geheugen bestaat. Het zou kunnen gaan om vertrouwde flash-opslag, of meer cutting edge-technologie, zoals Resistive RAM, een niet-vluchtige vorm van werkgeheugen dat Sharp aan het ontwikkelen is.

Elke geheugen-unit zou een geleiding krijgen die weergeeft hoe sterk de betrokken neuronenverbindingen zijn. Het resultaat is mogelijk een reverse engineering van het brein, zo meldt Samsung. De technologie kan artificiële intelligentie leveren die zoals onze hersenen werkt. Belangrijk daarbij is het vermogen om nieuwe dingen te leren, concepten te vatten en zich aan te passen aan nieuwe omstandigheden. De onderzoekers sluiten niet uit dat we autonome machines gaan zien die hun eigen denkwerk verrichten. 

Lastige opdracht 

Om die complexiteit te bereiken, is er wel nog een grote horde te nemen. Het menselijk brein heeft namelijk 100 miljard neuronen en nog eens duizend keer zoveel synaptische links. De ideale neuromorfische chip zou meer dan 100 triljoen geheugenunits nodig hebben om die capaciteit te evenaren. Dat lijkt een schier onmogelijke opdracht, als je weet dat er ook code geschreven moet worden om zo’n virtueel brein te doen werken. Samsung mag dan wel de deur op een kier gezet hebben voor een menselijke AI. Het zal wellicht nog een lange tijd duren voor de deur helemaal openzwaait. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business