Nieuws

YouTube verwijdert alle video’s met desinformatie over coronavaccins

Desinformatie coronavaccins
YouTube heeft alles video's verwijderd rond coronavaccins die momenteel nog toegediend worden of die de Wereldgezondheidsorganisatie onderschrijft.

De nieuwe ban ligt in het verlengde van het huidige beleid bij Google rond de COVID-19-vaccins. Zo zegt YouTube onder meer dat gebruikers beter geen video’s delen waarin gezegd wordt dat vaccins tot chronische bijwerkingen kunnen leiden. Dat kan alleen voor zeldzame, officieel erkende neveneffecten. 

Concreet gaat het om video’s waarin gezegd wordt dat de vaccins de verspreiding van het coronavirus niet tegengaan of dat je er niet minder snel door besmet raakt. Ook video’s die onwaarheden verkondigen over de ingrediënten van een vaccin, gaan voortaan offline. 

Uitzonderingen op de regel 

Er zijn wel een aantal uitzonderingen op de regel. Wanneer het gaat om vaccinatiebeleid, nieuwe proeftrajecten en successen en mislukkingen uit het verleden, zal YouTube niet tussenbeide komen. Bovendien zijn gebruikers wel vrij om wetenschappelijke discussies op poten te zetten en zijn persoonlijke getuigenissen over eigen ervaringen toegelaten. De voorwaarde is wel dat die gebruikers geen voorgeschiedenis hebben met het promoten van desinformatie.

Directe bans 

YouTube liet aan The Washington Post weten dat het verschillende kanalen meteen offline zal halen, waaronder dat van prominente anti-vaxers als Joseph Mercola en Robert F. Kennedy Jr. Volgens het videoplatform treedt het nu pas in actie omdat het voordien vooral focuste op desinformatie rond COVID-19. 

Net als Facebook en Twitter ging ook YouTube bij de uitbraak van de pandemie al over tot het bannen van desinformatie rond COVID-19. Googles videoplatform zegt al meer dan 130.000 video’s verwijderd te hebben die gevaarlijk foute info verspreiden over de vaccins. Als we alle coronavirus-video’s meetellen, zou het gaat om meer dan een miljoen verwijderde boodschappen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business