Nieuws

Facebook deelt bevindingen rond effecten van Instagram

WhatsApp, Instagram, Facebook Homescreen
© iStock / Stockcam
Facebook maakt de bevindingen van zijn eigen intern onderzoek rond de impact van Instagram op de mentale gezondheid van jongeren bekend.

Eerder deze maand haalde The Wall Street Journal aan dat het intern onderzoek van Facebook kon inkijken. Daaruit zou blijken dat het sociale netwerk op de hoogte is van de negatieve effecten die Instagram heeft op de mentale gezondheid van jongeren. Facebook besloot daarom de data publiek te maken, en je kan de twee bestanden hier en hier terugvinden. Het bedrijf wil hiermee een weerwoord krijgen tegen de beschuldigingen. Hier wil het mee aantonen dat de resultaten niet op een schadelijke impact wijzen.

Volgens Instagram werden de resultaten uit hun context getrokken en geven ze een volledig fout beeld: “Het is gewoonweg niet accuraat dat dit onderzoek aantoont dat Instagram ‘toxisch’ is voor jonge meisjes”, aldus Pratiti Raychoudhury, hoofd van Onderzoek bij Facebook. “Het onderzoek toonde eigenlijk dat veel jongeren die we hoorden van mening zijn dat het gebruik van Instagram hen helpt als ze worstelen met de moeilijke momenten en problemen waar tieners mee te maken krijgen.”

De bestanden bestaan telkens uit een verzameling slides. Facebook besloot wel om deze na de feedback van opmerkingen en context te voorzien. Deze kan je op de slides links bij Facebook Annotation terugvinden.

Instagram for Kids

De huidige aandacht aan de problematiek dwong het socialemediaplatform tevens om zijn werk rond Instagram Kids te staken. Dat moet een Instagram-versie worden gericht op jongeren onder de 13 jaar. Ondanks het ogenschijnlijk beperkte draagvlak voor het idee blijft Facebook vasthouden dat het achter de dienst staat.

Facebook deelde de bevindingen gisterenavond op zijn website. Dat is een dag voordat het bedrijf zich voor het Amerikaanse Congres moet gaan verantwoorden voor de effecten van Facebook en Instagram op de mentale gezondheid van jongeren. Het Congres riep deze hoorzitting in het leven na de bevindingen van de Wall Street Journal. Daar klinken er reeds stemmen die vragen om het werk rond een mogelijke Instagram voor kinderen volledig stop te zetten. We moeten dus dus afwachten wat men daar beslist.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business