klokkenluider

Facebooks toezichtcomité gaat praten met klokkenluider Frances Haugen, die het socialemediabedrijf beschuldigt van onfrisse praktijken.

Advertentie

Haugen gaat op haar beurt ook nog eens langs bij het Europees Parlement. Die hoorzitting is gepland op 8 november. Ze bracht de voorbije weken naar buiten dat uit haar werkervaring bij het bedrijf bleek dat CEO Mark Zuckerberg en co winst boven het belang van de gebruikers zouden stellen. Ze voegde er nog aan toe dat Facebook zelfs naar het toezichtcomité toe niet echt transparant is en dat het Oversight Board eigenlijk geen idee heeft van wat er zich écht achter de schermen afspeelt. 

Klokkenluider ernstig genomen 

Het Oversight Board heeft meegedeeld dat het “de getuigenissen van mevrouw Haugen over haar voormalige werkgever ernstig neemt”. Daarom heeft het toezichtcomité haar uitgenodigd voor een gesprek, dat binnen enkele weken zal plaatsvinden. Het Oversight Board hoopt ook andere klokkenluiders te kunnen aansporen tot getuigenissen, niet alleen bij Facebook. 

Het comité zal eveneens nagaan of de vaststellingen overeenkomen met verklaringen uit het verleden. Met andere woorden: of Facebook mededelingen uit het verleden tegenspreekt en al dan niet gestraft kan worden. Met de geplande gesprekken hoopt het Oversight Board alvast om Facebook aan te zetten tot “meer transparantie en verantwoordelijkheid” 

Facebookbeleid in twijfel getrokken

Haugen klaagde aan dat Facebook onvoldoende zou optreden tegen haatberichten. Zo zou het platform bijgedragen hebben aan etnisch geweld in Myanmar en Ethiopië. Daarnaast is er ook het gekende argument over de invloed van het sociale medium op de mentale gezondheid van jongeren. Facebook deed daar zelf onderzoek naar, maar de transparantie van die gegevens wordt in twijfel getrokken, net als het gebrek aan handelen. 

Het Oversight Board werd in 2020 opgericht, maar kwam voor het eerst uitgebreid in de media na de bestorming van het Capitool begin januari van dit jaar. Facebook zou niet voldoende ondernomen hebben om te verhinderen dat extreem-rechtse Trumpaanhangers hadden opgeroepen tot geweld. Het comité telt 20 leden, waaronder voormalig Deens premier Helle Thorning-Schmidt en Nobelprijswinnares Tawakkol Karman. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here