Facebook heeft per ongeluk een Facebook fanpagina van Elon Musk geverifieerd. Een Bitcoin-scammer kreeg zomaar een blauw vinkje.

Advertentie

Het is The Verge die de vergissing als eerste rapporteerde. Intussen is de bewuste pagina wel al offline gehaald door Facebook. Die had op dat moment iets meer dan 153.000 volgers. Vreemd genoeg stond in de About-sectie van de pagina te lezen dat “dit een fanpagina is van Elon Musk is, die tweets van hem en dergelijke deelt”. De URL eindigt wel op ‘ElonMuskoffici’, waaruit je zou kunnen afleiden dat de pagina zich wel als dusdanig wou voordoen. In de Transparantie-sectie stond te lezen dat de pagina beheerd werd door mensen in Egypte en niet de VS.  

De fanpagina telde 11 berichten, waarvan het eerste pas op 21 oktober verscheen. In de meeste gevallen ging het om doorplaatsingen van tweets van Musk. De meest recente was wel een valse Bitcoin-weggeef-actie. De Facebookpagina werd effectief aangemaakt op 28 juli 2019 onder de naam ‘Kizito Gavin’, waarna een hele resem naamsveranderingen volgde. Sinds 17 oktober heette de pagina ‘Elon Musk’. 

Facebook-verificatie gefaald? 

Nochtans vereist het verificatieproces van Facebook dat gebruikers bewijs aanleveren om hun identiteit te bevestigen. Denk daarbij aan een paspoort of rijbewijs. Blijkbaar hebben scammers een manier gevonden om de strenge controles te vermijden en toch een blauw vinkje te krijgen. Facebook heeft nog niet gereageerd op de kwestie, sinds het offline halen van de fanpagina. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here