Project Kuiper Amazon satellieten

In het kader van Project Kuiper gaat Amazon twee nieuwe satellieten in een baan om de aarde brengen. Het doel: wereldwijd internet aanbieden.

Advertentie

Met Project Kuiper gaat Amazon uiteindelijk 3.236 satellieten in een lage baan om de aarde brengen. Daarmee wil de tech- en retailreus de hele planeet van internettoegang voorzien. Op 1 november ontving de Federal Communications Commission (FCC) een licentieaanvraag om de twee prototypes de ruimte in te schieten. Amazon zal voor de lancering trouwens samenwerken met ABL Space Systems. Met de tests van de KuiperSat-1 en KuiperSat-2 komen Jeff Bezos en co weer wat dichter bij het uiteindelijke project. De lancering van de prototypes is wel pas voorzien tegen het einde van 2022. 

Wanneer de test afgerond is, worden de satellieten wel weer naar beneden gehaald. Zo wil Amazon voorkomen dat ze nog maar wat schroot toevoegen aan het puin dat al rond onze aarde zweeft. Daarnaast krijgt een van de twee satellieten een zonnescherm, zodat die minder licht naar het aardoppervlak reflecteert en dus minder storend zal zijn voor satellieten op de grond. 

Project Kuiper: snel schakelen is nodig 

Concreet zullen de satellieten een reeks technologieën gaan uittesten die Amazon wil gaan gebruiken bij de uiteindelijk productie van zijn constellation-satelliet. Zo wil het bedrijf kijken hoe de systemen presteren buiten de veilige labo-omgeving. Ook het missiemanagement en de lanceringsprocedures kunnen zo alvast grondig doorlopen worden. “Effectieve testen in een baan om de aarde zijn nu eenmaal niet te vervangen door theoretische oefeningen”, zei Rajeev Badyal (vice president of technology voor Project Kuiper). “We verwachten dan ook bijzonder veel op te steken uit de missie, gezien de complexiteit en het risico om in zo’n uitdagende omgeving te opereren”, wist hij. 

Amazon zal snel moeten schakelen van zodra de test afgerond is. Het is dan zaak om de hele vloot aan satellieten de ruimte in te schieten. Bij de goedkeuring van de FCC liet het bedrijf weten dat het tegen 2026 de helft van de 3.236 satellieten wil lanceren. De rest moet tegen 30 juli 2029 in een baan om de aarde draaien.