maanlanderscontract
De Blue Origin-raket en capsule van Jeff Bezos' Blue Origin.

Jeff Bezos heeft met zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin een rechtszaak verloren van de NASA, die een maanlandercontract aan SpaceX gaf.

Advertentie

In april had het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA een belangrijk maanlandercontract toegekend aan SpaceX. Het Blue Origin van Jeff Bezos vond dat het een eerlijke kans had moeten krijgen om zich ook kandidaat te stellen en stapte daarop naar de federale rechter. Die geeft hen nu dus ongelijk, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNBC

Stevig maanlandercontract 

Naar verluidt was Bezos van plan om het maanlandercontract binnen te halen, samen met defensiebedrijven als Lockheed Martin, Northrop Grumman en Draper. Blue Origin hoopte een beroep te kunnen doen op de Amerikaanse overheidswaakhond GAO, in de hoop dat de NASA de uitreiking van het contract aan SpaceX zou herzien. Ze kregen al snel nul op het rekest, want GAO verwierp de klacht in juli. 

De waakhond concludeerde dat de NASA niet verplicht was om een opbod te organiseren voor het maanlandercontract. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie zou over veel minder budget beschikken dan eerst gedacht. Dat zou de reden zijn geweest waarom het overheidsbedrijf een deal van 2,4 miljard euro sloot met het private SpaceX van Elon Musk. 

Aan de CNBC zegt Blue Origin dat de rechtszaak voor hen “belangrijke problemen in het aanbestedingsproces blootgelegd heeft. Om astronauten veilig terug te brengen is er een onbevooroordeeld inkoopproces nodig”, luidt de conclusie daar. 

De rechtszaak had gevolgen voor de NASA en SpaceX, die de bouw van de maanlander in augustus moesten opschorten. Nu kan die wel worden hervat. Het SpaceX van Elon Musk heeft niet gereageerd op de uitspraak.