Nieuws

Facebook geeft je meer controle over wie je in je feed ziet

Meta netwerk
Facebook wil je meer vrijheid geven over je nieuwsoverzicht. Zo zal je vrienden meer of net minder vaak kunnen doen verschijnen in de feed.

Het dochterplatform van Meta test daarvoor nieuwe opties die gebruikers zelf kunnen aanpassen om het volume van specifieke bronnen in hun feed te verminderen of te vergroten. Dat kan niet alleen voor bevriende accounts, maar ook de pagina’s die je volgt en relevante onderwerpen. Wanneer je bijvoorbeeld te veel foto’s te zien krijgt van je oom die gaat vissen, maar tegelijk te weinig van een pagina die je nauw wil volgen, dan zal je dat onevenwicht weer kunnen uitbalanceren. 

Meer controle over feed

Daarnaast gaat Facebook de bestaande opties voor favorieten, het dempen van bronnen en ontvolgen toegankelijker maken. Zoals gewoonlijk is Facebooks test maar beschikbaar voor “een klein percentage” van de gebruikers. En tijdens de komende weken wordt het doelpubliek uitgebreid. De nieuwe opties hebben ook gevolgen voor adverteerders. Zo zullen ze hun reclames kunnen weren bij specifieke onderwerpen of thema’s, zoals politiek, misdaad of maatschappelijke discussies. 

De update komt er niet toevallig. Denk maar aan de hetze die klokkenluidster Frances Haugen onlangs ontketende. De ex-werkneemster getuigde dat Facebook het promoten van zijn eigen platform liet primeren op een gezond socialmediagebruik. Vooral jonge meisjes zouden het daar mentaal moeilijk mee gehad hebben. Als een antwoord daarop heeft Meta gerichte advertenties beperkt wanneer het om gevoelige onderwerpen gaat. Maar volgens critici loopt het beleid van Mark Zuckerberg en co nog altijd mank. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business