Nieuws

Spirit of Innovation van Rolls-Royce breekt record en vliegt 623 km/uur

Spirit of Innovation
Spirit of Innovation, het volledig elektrische vliegtuig van Rolls-Royce, heeft een snelheidsrecord beet. Het haalde een topsnelheid van 623 km/uur.

Daarmee verpulvert Rolls-Royce het bestaande record voor elektrische vliegtuigen. De Spirit of Innovation is ook het snelste e-vliegtuig op een parcours van 3 kilometer, met een topsnelheid van 555,86 km/uur. Het vorige record van 213,04 km/uur (door de Extra 330LE van Siemens) verdwijnt zo in het niets. Het toestel had ook maar 202 seconden nodig om een hoogte van 3.000 meter te bereiken.   

De vliegtuigafdeling van Rolls-Royce voerde de tests uit op 16 november. De resultaten van de oefeningen werden ingestuurd bij de Fédération Aéronautique Internationale (FAI). Dat is het instituut dat verantwoordelijk is voor records in de luchtvaart. Als de FAI de snelheden bevestigt, zou dat een indrukwekkende prestatie zijn. De Spirit of Innovation maakte in september pas zijn eerste vlucht. Mogelijk kan hij dus zijn eigen record nog scherpstellen. 

Spirit of Innovation: looks én power 

Rolls-Royces recordbreker ziet er niet alleen uit als een snelheidsduivel (met zijn oldschool ‘tail-dragger’-ontwerp), maar beschikt ook over een bijzonder krachtige elektromotor van 499 kW (535 pk). Een batterijpack van 6.480 cellen levert 750 volt. Volgens de constructeur beschikt het over “het meest compacte, krachtige batterijpack dat ooit gebouwd werd voor de luchtvaart”.  

Op dit moment zijn elektrische vliegtuigen nog lang geen waardige vervanger voor zwaardere exemplaren die op kerosine vliegen. De energiedichtheid van huidige batterijen is 50 keer kleiner dan die van brandstof. Voorlopig zijn vliegtuigen met elektrische motoren wel interessant voor korte afstanden, tot pakweg een halfuurtje vliegen.  

Elektromotoren hebben als voordeel dat ze tijdens het klimmen geen vermogen verliezen door de ijler wordende lucht. Dat maakt het dus mogelijk om heel snel op grote hoogte te komen. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business