Nieuws

Apple, Google en TikTok moeten Russisch kantoor openen

Rusland vraagt dat grote jongens als Apple, Google en Meta een kantoor openen in het land. Zo wil het Kremlin de techreuzen beter controleren.

De Russische telecomregulator Roskomnadzor heeft 13 buitenlandse (voornamelijk Amerikaanse) techbedrijven gevraagd om zich te schikken naar een nieuwe nationale wet die op 1 juli is ingegaan. Dat meldt Reuters. De wet stelt dat grote bedrijven aanwezig moeten zijn op Russische bodem. Het Kremlin kijkt nu in de richting van grote jongens als Apple, Google, Meta, Twitter, Telegram en het Chinese TikTok van ByteDance.

De wet stelt dat “internetbedrijven” die meer dan 500.000 dagelijks gebruikers tellen lokale kantoren moeten inrichten. Het is wel niet helemaal duidelijk wat een officiële aanwezigheid in Rusland precies moet inhouden. Techbedrijven die de Russische wet aan hun laars lappen, riskeren een blokkering of een beperking op de weergave van advertenties en dataverzameling, alsook de bevriezing van geldtransfers. 

Vrees voor Russische inmenging 

Uiteraard rijst de bezorgdheid dat Rusland de wet kan gebruiken om meer controle uit te oefenen over de content die grote techbedrijven al dan niet mogen verspreiden. Zo botste het land al eens hevig met Apple, dat een boete kreeg omdat het zich met zijn App Store te dominant gedragen zou hebben. De nieuwe wet kan Rusland toelaten om censuur door te voeren en meer druk te zetten op buitenlandse spelers. Het is een publiek geheim dat Rusland elke vorm van oppositie de kop wil indrukken en hun communicatiekanalen naar de bevolking toe graag afsnijdt. 

Dat Rusland de nieuwe wet nu echt wil gaan handhaven, maakte de zaken nog wat neteliger. Ook voor de grote socialemediabedrijven is Rusland langs de ene kant een grote markt die ze liever niet verliezen. Langs de andere kant zouden ze door de wet op te volgen censuur mee in de hand werken en mogelijk bepaalde mensenrechten schenden. Het valt dus maar te bezien welke keuze de grote jongens gaan maken.  

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business