YouTube is niet van plan om dit jaar zijn beleid rond Zwarte Piet opnieuw te verstrengen. Dat heeft moederbedrijf Google laten weten.

Advertentie

“YouTube mag geen obstakel worden in de discussie rond Zwarte Piet”, zegt Google aan Nu.nl. Dat wil helemaal niet zeggen dat YouTube zijn video’s niet meer gaat controleren. Vorig jaar had het videoplatform immers al een stevige verstrenging doorgevoerd als het aankwam op content rond de traditionele helper van Sinterklaas. Facebook en Instagram hadden toen hetzelfde gedaan

In tegenstelling tot laatstgenoemde platformen, kunnen video’s met Zwarte Piet wel nog op YouTube, maar onder voorwaarden. In de eerste plaats worden advertenties bij die video’s uitgeschakeld, waardoor de uploader er niets aan kan verdienen. Het is niet helemaal duidelijk welke video’s dan wel of niet advertenties zullen tonen. Volgens Google gaan moderatoren dat mee opvolgen. Zij maken uitzonderingen voor educatieve of journalistieke content. 

Zwarte Piet geweerd

Meta besloot dus in augustus van vorig jaar om Zwarte Piet helemaal te verbieden op Facebook en Instagram. Elke stereotiepe vorm van de figuur, zoals een helper met zwart geschminkte huid of een krullenpruik, werd verwijderd. Facebook maakte die beslissing buiten de context van de figuur in de Lage Landen.

In de Verenigde Staten heeft een ‘blackface’-figuur natuurlijk een negatief verleden. Facebook plaatst daarom ook de knecht van de Sint onder de noemer “schadelijk raciaal stereotype”. Hij mag alleen nog afgebeeld worden op Facebook en Instagram om neutraal over het fenomeen te berichten.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here