Vliegende taxi's

Frankrijk gaat vliegende taxi's testvluchten laten uitvoeren. De elektrische toestellen zouden bij de Olympische Spelen ingezet worden.

Advertentie

De testvluchten gaan naar verluidt plaatsvinden in een hub net buiten Parijs. Dat meldt Bloomberg. Het is de bedoeling om twee specifieke routes te creëren om passagiers met de vliegende taxi’s van en naar de Olympische Spelen te kunnen vervoeren. Een van die routes zou de luchthaven van Charles de Gaulle verbinden met die van Le Bourget. Het tweede traject bevindt zich tussen twee voorsteden in het zuidwesten van de Franse hoofdstad. Dat heeft Aeroports de Paris althans bevestigd

Vliegende taxi’s in samenwerkingsproject 

De toestellen zelf worden niet door één specifiek bedrijf ontwikkeld. Onder meer Volocopter, Airbus, Vertical Aerospace Group, Lilium en Joby Aviation hebben hun krachten gebundeld om het project te realiseren. Ook de Franse burgerluchtvaart doet zijn duit in het zakje. Zowel de take-off- als landingszones binnen de hub van Pontoise-Cormeilles-en-Vexin werden eerder dit jaar aangepast om de tests te kunnen laten plaatsvinden.

Bij de tests binnen de Pontoise-hub zullen onder meer het geluid en de trillingen gemeten worden tijdens de vluchten. Daarnaast wordt er gekeken naar de veilige integratie van drones en de samenloop met het gewone luchtverkeer. Tot slot worden ook de batterijcapaciteit getest en de benodigde onderhoudswerken. 

eVTOL’s maken opmars 

Electric vertical take-off and landing aircraft (eVTOL’s) zijn sterk aan het opkomen in de nieuwe transportmarkt. Ontwikkelaars verzamelen vlotjes honderden miljoenen dollars voor hun projecten. Op Europese bodem zijn het het Britse Vertical Aerospace en het Duitse Volocopter die elkaar beconcurreren om projecten binnen te halen. Ook Lilium is een belangrijke speler. 

Met dit nieuwe Franse project dikt het aantal basissen voor eVTOLs wereldwijd aan. De infrastructuur krijgt globaal ook een duwtje in de rug van de firma Urban-Air Port en de Zuid-Koreaanse autoconstructeur Hyundai. Die laatste wil begin volgend jaar al een vliegbasis openen in Coventry (Engeland).