Starlink SpaceX internet satelliet

De Indiase regering heeft aan SpaceX gevraagd om geen satellietinternet meer aan te bieden. Het moet daarvoor eerst een licentie krijgen.

Advertentie

De SpaceX-afdeling voor satellietinternet heeft zich op 1 november geregistreerd op de Indiase markt en is al begonnen met pre-orders. Maar de regering moet het enthousiasme van Starlink nu temperen, zo meldt Reuters. India vraagt SpaceX om per direct de uitrol van het satellietinternet tot nader order op te schorten. Autoriteiten gaan nog een stapje verder en hebben geïnteresseerde consumenten al ontmoedigd om op het aanbod in te gaan. 

Tegenover Reuters reageerde SpaceX in eerste instantie niet. Aan Engadget zei het technologiebedrijf van Elon Musk wel dat het bedrijf voor zijn satellietdienst nog geen lanceringsdatum had in India. Nochtans wil Starlink tegen het einde van 2022 200.000 verbindingen mogelijk maken op het Indiase grondgebied. Op 1 november hadden al 5.000 Indiërs een pre-order geplaatst. 

Satellietinternet nog volop in bèta 

SpaceX’ Starlink-internet per satelliet is momenteel in 21 landen beschikbaar. In de meeste regio’s gaat het nog om een publieke bètafase. Als het van Elon Musk en de zijnen afhangt, mag het snel gaan. India is buiten de grote steden heel dun bevolkt. De landelijke gebieden zijn dus bijzonder geschikt voor het project van SpaceX, dat net als in de Verenigde Staten internet naar afgelegen gebieden kan brengen.

Volgens de werelddatabank telt India’s landelijke populatie maar liefst 898 miljoen mensen. Dat is dus een gigantische potentiële afzetmarkt. SpaceX had het plan opgevat om in India 80 procent van zijn verkoop te realiseren in die landelijke regio’s. De nationale regering lijkt dat plan dus op z’n minst wat vertraging te doen oplopen. Hoe snel Starlink de draad weer zal kunnen oppikken van zodra het wel een licentie heeft, is nog niet duidelijk.