Hackers die je kan inhuren

Meta heeft 7 bedrijven geband die 50.000 accounts viseerden. Het gaat om ‘surveillance for hire’, hackers die je kan inhuren.

Advertentie

Het moederbedrijf van Facebook en Instagram heeft ook nog meer dan 1.000 accounts gedeactiveerd die met de spywarebedrijven in verband konden gebracht worden. Op zijn nieuwspagina geeft Facebook meer uitleg over de kwestie. Het gaat om hackers die je kan inhuren om in accounts binnen te dringen en tegen betaling te bespioneren.  

Meta verwijderde Cobwebs, Gognyte, Black Cube, Bluehawk CI, BelltroX en Cytrox van zijn platformen. De veiligheidsonderzoekers van Facebook konden ook “een onbekende entiteit in China” identificeren. Die zou zich bezighouden met het ontwikkelen van zogenaamde ‘surveillanceware’ en gebruikte gezichtsherkenningssoftware. China zou die software gebruikt hebben om zelf aan informatie te komen. 

Hackers discrimineren niet 

Een aantal van de verbannen bedrijven maakt spyware, terwijl er ook andere tactieken worden toegepast. Een voorbeeld daarvan is social engineering, waarbij de hackers fake accounts aanmaken om toegang te krijgen tot de persoonlijke informatie van het doelwit. 

Nathaniel Gleicher, veiligheidsverantwoordelijke bij Meta, zei in een persmededeling dat er wel degelijk veel aandacht besteed wordt aan zogenaamde ‘hacking for hire’, hackers die je kan inhuren. Maar ook het spioneren (‘surveillance for hire’) is zorgwekkend, aldus Gleicher.  

“Een van de kenmerken van de surveillance for hire-industrie is dat ze niet discrimineert in wie er getroffen kan worden”, gaat de security officer verder. “Cyber-huurlingen beweren vaak dat hun diensten alleen gebruikt worden om criminelen en terroristen op te sporen. Maar ons onderzoek, en dat van gelijkaardig research, toont aan dat iedereen getroffen kan worden, waaronder journalisten, dissidenten en critici van autoritaire regimes. Ook de families van oppositieleden en mensenrechtenactivisten lopen risico”, besluit hij. 

Concreet gaat Meta ongeveer 50.000 mensen op de hoogte brengen, wiens account het doelwit werd van een van de ingehuurde hackers/spionnen. Facebook zal hen aanraden om hun privacy-instellingen te herbekijken en bijkomende beveiliging in te stellen, zoals tweestapsverificatie.