Whooshkaa

Spotify heeft het audioplatform Whooshkaa overgenomen. De Zweedse streamingdienst wil klassieke radio doen herleven als podcasts.

Whooshkaa is een minder bekend, Australisch techbedrijfje dat tools aanbiedt om klassieke radioshows om te vormen tot podcasts. Spotify maakte de overname bekend op zijn nieuwspagina. De streamingreus wil de technologie gaan integreren in zijn Megaphone-suite voor podcasters. Klassieke radiozenders kunnen een nieuw tijdperk binnengeloodst worden door podcasts-afleveringen aan te bieden. Advertenties moeten voor de winst zorgen. 

Whooshkaa biedt potentieel 

Spotify ziet mogelijk nog meer potentieel in Whooshkaa. Volgens de oprichter van het Australische bedrijf beschikken ze ook over speech-to-tekst-technologie, smarthome-integratie en podcastingtools “op bedrijfsniveau”. Vooralsnog hebben geen van beide partners daar al een woord over gesproken. Het lijkt er wel sterk op dat Spotify dus best een hoop know-how in huis haalt en die nieuwe expertise ook zal kunnen gebruiken om zijn diensten te verbeteren. 

Wellicht zal Spotify meer radiostations willen overtuigen om ook podcasts te gaan aanbieden. Zo kan de streamingdienst zijn catalogus verder uitbreiden en meer luisteraars aantrekken. Zelfs als maar een klein aantal van die praatprogramma’s exclusief zullen zijn, investeert Spotify wel in de toekomst.

Om te overleven zullen radiostations hun klassieke uitzendingen moeten gaan aanvullen met online-uitzendingen. Wellicht zullen klassieke radioprogramma’s de komende jaren ook wel steeds meer de omschakeling maken. Enkel in dunbevolkte (internetloze) gebieden is er nog geen alternatief.