Nieuws

Microsoft mag AI-bedrijf Nuance overnemen voor 19,7 miljard dollar

Microsoft heeft groen licht gekregen van de Europese Commissie voor de overname van Nuance. Het AI-bedrijf werkt aan spraaktechnologie.

De Europese Commissie heeft de goedkeuring meegedeeld in een persbericht op zijn website. Nuance is vooral bekend van zijn kunstmatige intelligentie waarmee het spraaktechnologie ontwikkelt voor de gezondheidszorg. Daarnaast werkt Nuance bijvoorbeeld ook voor Apple, om de stem van spraakassistent Siri te analyseren en helpen verbeteren. 

Bij zulke grote overnames kunnen mededingingsautoriteiten de zaak gaan onderzoeken, om een monopolie te vermijden en de markt concurrentieel te houden. De Europese Commissie zag in dit geval geen graten in de overname door Microsoft. De Britse antitrustwaakhond heeft wel nog een onderzoek lopen. Pas wanneer dat afgerond is, is de overname echt helemaal definitief. 

Nuance krijgt voldoende concurrentie 

“Microsoft en Nuance bieden elk heel verschillende producten aan”, luidt de motivatie van de Europese Commissie. Bovendien denken ze dat beide bedrijven in de toekomst voldoende concurrentie zullen krijgen.  

Het is nog niet duidelijk welke plannen Microsoft precies heeft met Nuance, ondanks dat de bedrijven al enkele jaren samenwerken. De toepassingen situeren zich in de medische sector. Denk daarbij aan technologie die artsen gebruiken om scans van patiënten te laten maken, om ze vervolgens te verwerken in hun medische dossiers. 

Voor Microsoft is het de grootste overname sinds LinkedIn, in 2016. Toen legde de Windows-fabrikant 26,2 miljard dollar op tafel. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business