Nieuws

Samsung teaset PM1743-SSD met leessnelheden tot 13.000 MB/s

PM1743
Samsung heeft zijn PM1743 geteased, een PCIe 5.0-SSD waaruit moet blijken dat harde schijven straks nog veel sneller data kunnen verwerken.

De PM1743 is een industriële SSD die bestemd is voor bedrijfsservers. Ze kan leessnelheden halen van wel 13.000 MB per seconde en kan elke seconde tot 2.500 in- en outputverzoeken (IOPS) verwerken. Het gloednieuwe PCIe 5.0 ondersteunt tot 32 gigatransfers per seconde (GT/s). Qua snelheid is dat zowat het dubbele van wat de beste PCIe 4.0 NVMe-schijven momenteel presteren. 

Om die bandbreedte te benutten heeft Samsung een eigen controller ontwikkeld en samen met Intel tests uitgevoerd. “Samen zijn we erin geslaagd om complexe technische problemen op te lossen die we tegenkwamen in de evaluatieperiode voor PCIe 5.0”, aldus Jim Pappas, Technology Initiatives Director bij Intel. 

PM1743 schrijft ook snel 

De nieuwe SSD kan sequentiële schrijfsnelheden aan van 6.600 MB/s en een random schrijfsnelheid van 250K IOPS. Ook dat is bijna een verdubbeling tegenover de snelle jongens vandaag. Daarnaast zou ook de efficiëntie voor energieverbruik met wel 30 procent verhoogd zijn. “Naar verwachting zal dat de werkingskosten voor servers en datacenters aanzienlijk verminderen. Het helpt bedrijven ook op hun ecologische voetafdruk te verminderen”, zo schreef Samsung. 

De Zuid-Koreanen gaan de PM1743 PCIe 5.0-SSD nu door een select aantal klanten laten testen. In het eerste kwartaal van 2022 zou dan de massaproductie kunnen opstarten. De opslagcapaciteit zou schommelen tussen de 1.92 en 15,36 TB. Wellicht krijgen datacenters de eer om de nieuwe hardware te testen. Consumenten moeten mogelijk nog een paar jaar wachten totdat de technologie naar de particulierenmarkt doorsijpelt. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business