Een ruzie met artiesten over de controversiële podcast van Joe Rogan dwingt Spotify zijn contentbeleid voor podcasts te herbekijken.

Op 26 januari haalde rockster Neil Young plotsklaps al zijn muziek van het streamingplatform. Een paar dagen daarvoor had hij al een ultimatum gesteld bij Spotify: het was Joe Rogan of hij. Die woorden bleken geen loos dreigement, want inmiddels is Neil Young al ‘verhuisd’ naar Amazon Music. Een handvol artiesten gaven nadien gehoor aan de oproep om zijn voorbeeld te volgen.

Misinformatie over coronavirus

Voor wie nog nooit gehoord heeft van de naam Joe Rogan: hij is één van de meest beluisterde podcastmakers van Spotify. Zijn podcast ‘The Joe Rogan Experience’ heeft 11 miljoen unieke luisteraars en krijgt regelmatig bekende gasten over de vloer. Maar de podcast heeft bijna evenveel tegenstanders door de niet-wetenschappelijke claims van Rogan over het coronavirus. Zo is hij een fervent tegenstander van de vaccinaties en prijst hij liever alternatieve geneesmiddelen zoals een ontwormingsmiddel voor paarden aan. Een open brief van dokters aan Spotify om de podcast van Rogan te verwijderen omdat hij een ‘aanhoudende stroom van gevaarlijke misinformatie verspreidt’ viel in dovemansoren, waarna Young het op zich nam om een statement te maken.

De vlucht van artiesten heeft ook nare gevolgen voor Spotify, want op slechts enkele dagen tijd zakte de beurswaarde van het streamingbedrijf met meer dan 2 miljard dollar. Toch was Spotify ook niet meteen happig om Joe Rogan te laten vertrekken aangezien zijn podcast nergens anders te beluisteren is. Of er nog artiesten zullen vertrekken valt af te wachten; Spotify vertegenwoordigt voor veel artiesten tegenwoordig meer dan de helft van hun luisteraars.

Nieuw contentbeleid

In een poging de gemoederen opnieuw te benaderen heeft Spotify nieuwe Platform Rules aangekondigd. De Zweedse streaminggigant belooft dat het voortaan strenger zal optreden tegen content die aanspoort tot geweld of desinformatie probeert te verspreiden. Voor podcasts waar het coronavirus ter sprake komt lanceert Spotify een Covid19-hub die gebruikers moet helpen betrouwbare informatie te vinden over het virus. Joe Rogan lijkt zijn podcast wel gewoon te mogen verderzetten. In een reactie belooft hij voortaan ‘beter onderzoek’ te zullen doen.

Hoe groot de impact van Joe Rogan’s podcast kan zijn, mocht Elon Musk aan der lijve ondervinden toen hij in 2018 op bezoek kwam. Daar liet Musk zich tijdens het gesprek over aliens verleiden tot het roken van cannabis. Die beelden gingen de wereld rond en het optreden van Musk werd niet echt gesmaakt op de beurs. De aandelen van Tesla maakten een diepe duik; inmiddels heeft Tesla dat wel meer dan goed gemaakt.