playstation vr2 design
Image Credit: Sony Interactive Entertainment

Sony heeft eindelijk het finale ontwerp van de PlayStation VR2 getoond, de aankomende VR-headset voor de PlayStation 5.


Sony heeft ons lang in spanning gehouden. Exact één jaar na de eerste aankondiging van de PlayStation VR2 krijgt de nieuwe VR-headset voor de PlayStation 5 eindelijk vorm. Maar nu heeft Sony eindelijk de eerste officiële beelden van de PlayStation VR2 vrijgegeven. Die neemt het zwart-witte kleurschema van de PlayStation 5 over en zowel de controllers als de headset hebben een ovalen vorm. Het design moet de immersieve 360°-ervaring demonstreren, zegt Sony. De headset is ook ontworpen om zo licht mogelijk aan te voelen wanneer je hem draagt.

Tweede keer, goede keer

PlayStation VR2 is de opvolger van de PSVR die in 2016 verscheen voor de PS4. De headset kampte echter met heel wat beginnersfouten die gaming VR-headsets uit die periode typeerde: te veel kabels om de headset aan te sluiten, een nauw gezichtsveld en onnauwkeurige tracking van je bewegingen. PSVR kon door die mankementen niet echt doorbreken.  

Al die problemen zijn in de tweede generatie aangepakt door Sony. Je verbindt de headset met slechts één kabel met je console en de hardware kreeg een upgrade om de next-gen ervaring van de PlayStation 5 te kunnen vertalen naar virtual reality. Je gezichtsveld bedraagt nu 110°, de beeldkwaliteit werd opgetrokken tot 4K HDR met een verversingsgraad van 120 Hz en verbeterde handtracking moet de speler meer vrijheid bieden om zich helemaal in de game onder te dompelen. De controllers ondersteunen ook de haptische feedback van de DualSense 5. Met al deze verbeteringen moet de PSVR2 een waardige concurrent zijn voor de Oculus Quest (ook bekend als ‘Meta Quest’).


playstation vr2 headset + controllers
Image Credit: Sony Interactive Entertainment

Wanneer verschijnt de PlayStation VR2?

Wie had gehoopt dat Sony bij het tonen van het ontwerp ook een lanceringsdatum zou bekend maken voor de PlayStation VR2, moeten we teleurstellen. Aangezien de PlayStation 5 nog steeds zeer moeilijk te verkrijgen is, wil Sony mogelijk nog even wachten met de VR-headset uit te brengen. Ook een verkoopprijs is nog niet bekend. De originele PSVR kostte 400 à 500 euro toen hij verscheen. We houden wel rekening met een kleine prijsstijging voor de next-gen headset. De eerste game voor de PlayStation VR2 is al wel bekend: Horizon Call of the Mountain.