Nieuws

NASA zet lancering Artemis I even on hold 

Artemis I
Credit: NASA
Het Artemis I-programma van de NASA kan pas ten vroegste in mei van start gaan. Het is de eerste maanvlucht sinds de Apollo-missies in de jaren 70.

Eerder werd de missie al uitgesteld naar april, maar ook die deadline blijkt dus iets te ambitieus. Dat liet NASA-topman Tom Whitmeyer weten op een persconferentie

Bij de eerste nieuwe maanmissie zullen er nog niet onmiddellijk mensen voet op onze satelliet zetten. Dat is pas ten vroegste voor 2025. Artemis I is een onbemand project. Hoewel de NASA nog op mei hoopt, zal de lancering naar de maan pas begin juni kunnen plaatsvinden. Er moeten nog heel wat testuitslagen geanalyseerd worden voordat de missie kan doorgaan, meldt de NASA. 

Artemis I in de steigers 

Artemis I zal een onbemande Orion-capsule naar de ruimte schieten met een Space Launch System-raket. Het wordt meteen ook de vuurdoop voor de grootste en krachtigste raket die de NASA ooit bouwde. 

De capsule moet eerst een zogenaamde wet dress rehearsel ondergaan, waarbij er brandstof in de raket getankt wordt. Dat moet succesvol kunnen gebeuren voordat Artemis I de ruimte ingaat. Maar zelfs als alles technisch in orde is, zouden weersomstandigheden de lancering alsnog kunnen doen opschuiven. 

Als die eerste onbemande missie succesvol blijkt, kan de NASA voor het eerst sinds Apollo weer astronauten op het maanoppervlak zetten. Het belang van de missie voor de Verenigde Staten kan dus niet onderschat worden. 

nasaontspanningruimtevaart

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Korting bij Dreame!

Korting bij Dreame!

Bekijk de deals