updates slimme toestellen
Ooit al grootschalig je huis willen verslimmen? Dat kan met bijvoorbeeld de ZipaTile (van Zipato) of de Homey (van Athom). Zo vermijd je een ‘onnodigde’ extra integratie met IFTTT, waardoor je alles kan bedienen zonder een wifi-verbinding.

Vaak is het niet duidelijk hoelang gebruikers op software-updates kunnen rekenen wanneer ze slimme toestellen kopen, blijkt uit een onderzoek.

Advertentie

Uit een onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond blijkt dat maar één op de vijf techfabrikanten zijn klanten inlicht over de duur van software-ondersteuning en updates van slimme toestellen. Hoewel het om de situatie op de Nederlandse markt gaat, gelden de conclusies wellicht ook voor de quasi identieke situatie in België. 

Om tot hun conclusie te komen, analyseerden de onderzoekers de websites van 86 fabrikanten. Hun activiteiten verspreidden zich over 18 verschillende productgroepen: gaande van smartphones en tv’s, over slimme verlichting, tot deurbellen. De Consumentenbond kwam tot de conclusie dat maar 19 fabrikanten (of 22 procent) op zijn website communiceerde over verdere ondersteuning aan de hand van updates. 

Updates slimme toestellen

Volgens de onderzoekers hebben de technologiebedrijven wel al vooruitgang geboekt. In 2020 bracht nog maar 14 procent zijn (potentiële) klanten via zijn website op de hoogte van toekomstige updates voor beveiliging en nieuwe features. Vooral fabrikanten van smartphones, televisies en verlichting hebben het voorbije jaar beter hun best gedaan. Het gebrek aan communicatie is volgens de onderzoekers het opvallendst bij producenten van witgoed, zoals wasmachines, koelkasten en vaatwassers. 

“Updates zijn essentieel voor digitale veiligheid”, zegt Sandra Molenaar (directeur bij de Consumentenbond) in een reactie aan Nu.nl. “Al te vaak is het voor consumenten onduidelijk wat ze daarin kunnen verwachten”, besluit ze. De adviesorganisatie raadt dan ook aan om mee dan ooit rekening te houden met het updatebeleid, wanneer je een slim apparaat koopt. 


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here