Nieuws

Meta aangeklaagd door toezichthouder voor nepadvertenties 

Meta logo
© Meta
Facebooks moederbedrijf Meta zou nepadvertenties voor bitcoin hebben toegestaan. De Australische toezichthouder ACCC start een rechtszaak.

De frauduleuze adverteerders gebruikten gezichten van bekende Australiërs om hun ‘diensten’ aan te prijzen. De Australian Competition & Consumer Commission (ACCC) stelt dat Meta te weinig gedaan heeft om de nepadvertenties te weren van Facebook. Volgens de waakhond zijn Zuckerberg en co verantwoordelijk voor het toelaten van “valse, misleidende en bedrieglijke praktijken”.  De ACC laat weten dat het Meta verantwoordelijk stelt en aangeklaagd heeft.

“Deze fraude leidt niet alleen tot grote verliezen bij de consumenten die erop ingingen. Ze hebben ook reputatieschade aangericht bij de bekende Australiërs wiens gezicht ermee geassocieerd werd”, stelt Rod Sims, voorzitter van de ACCC. Onder de publieke figuren bevinden zich onder meer voormalig deelstaatpremier Mike Baird en zakenman Dick Smith. Nog volgens Sims zijn sommige Australiërs die op de frauduleuze advertenties ingingen bijna een half miljoen euro kwijtgeraakt. 

Nepadvertenties met redactionele inhoud 

Facebook-gebruikers zouden massaal in de nepadvertenties getrapt zijn omdat ze opgesteld werden als redactionele inhoud. Meta liet in een reactie op de Australische aanklacht weten dat het de advertenties allesbehalve wenselijk vindt en er alles aan doet om ze te detecteren en te weren van zijn platformen. Waar het dan precies misloopt en hoe er op de Meta-platformen toch nog op zulke grote schaal fraudeslachtoffers kunnen vallen, blijft onduidelijk. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business