facebook

Een probleem in het algoritme van Facebook zorgde er naar verluidt voor dat gebruikers enkele maanden schadelijke content te zien kregen.

Advertentie

Als je tussen oktober van 2021 en maart van dit jaar ongewone content op jouw Facebook-tijdlijn zag voorbijkomen, dan ligt het zeker niet aan jou. Volgens enkele ingenieurs bij het socialmediaplatform zou een bug in het systeem ertoe hebben geleid dat gebruikers misleidende informatie in hun nieuwsfeed zagen verschijnen. Dat blijkt uit een bericht van techsite The Verge. Zij kregen naar verluidt een interne memo rond het probleem in handen. Deze zou vorige week intern in het bedrijf verstuurd zijn.

Het probleem werd naar verluidt voor het eerst in 2019 opgemerkt. Pas in oktober van 2021 zou het een merkbare impact hebben gehad. Posts van accounts die bekend staan voor het delen van misleidende informatie kwamen zo niet eerst bij de fact-checkers terecht. In plaats daarvan werden ze gewoon verspreid over de nieuwsfeed van gebruikers.

Wachten op fix

De ingenieurs achter het platform sloegen er blijkbaar niet snel in een oplossing te vinden. Het probleem zou tijdelijk zijn gaan liggen, om daarna terug op te springen. Een fix kwam er pas vorige maand op 11 maart. Vanwege de timing zorgde dit er wel voor dat sommige gebruikers bijvoorbeeld toch nog informatie over de Russische staatsmedia te zien kregen. Facebook gaf eerder al aan dit te willen blokkeren, maar is daar zo te zien niet volledig in geslaagd. Volgens The Verge zouden ook berichten die geweld en naakte beelden vertonen door zijn geraakt.

Een woordvoerder van Facebook stelde dat het enkel zou gaan om twijfelachtige content die toch nog door zou zijn geraakt. Berichten die volgens het platform meteen verwijderd moesten worden, zouden hoe dan ook zijn tegengehouden.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here