signal sms
Image Credit: Tero Vesalainen, iStock

Een herziening aan de wetgeving over gegevensopslag voor elektronische communicatie kan desastreuze gevolgen hebben voor Signal.

De dataretentiewet is niet onbesproken. Volgens de wet zijn telecomoperatoren en aanbieders van eender welke vorm elektronische communicatie verplicht om gegevens van gebruikers bij te houden zodat speurders ze kunnen inkijken als dat noodzakelijk is voor een onderzoek. Omwille van privacybezorgdheden is de wet al meermaals nietig verklaard door het Grondwettelijk Hof. Een nieuwe herziening ligt op tafel, en die zou slecht nieuws kunnen beteken voor wie de berichtenapp Signal gebruikt.

Het vernieuwde wetsontwerp zou enkel nog maar een verplichting voor het bewaren van metadata omvatten. Metadata bevatten geen expliciete inhoud van de gesprekken, maar wel gegevens over met wie je communiceert, waar en wanneer je je berichten verzendt en welk toestel je daarvoor gebruikt. Zo zou een gulden middenweg zijn gevonden die de individuele privacy van burgers niet meer in gedrang brengt. De Kamer zal zich spoedig moeten buigen over dit voorstel.

Verdwijnt Signal in België?

Voor één applicatie wordt het alvast bang afwachten wat er uit de bus komt: Signal. De berichtenapp gaat er prat op dat ze geen gegevens van hun gebruikers bijhouden en al zeker niet over het berichtenverkeer tussen gebruikers onderling. Zo willen ze zich als het privacyvriendelijke alternatief voor WhatsApp en Telegram opwerken, die wel metadata over je bewaren. Signal zal als de dataretentiewet deze keer wel stand houdt dus zijn hele manier van werken moeten veranderen, wat het verdere bestaan van de berichtenapp in ons land bijna onmogelijk zou maken. Tot die conclusie komt ook cryptograaf Bart Preneel van de KU Leuven in De Standaard. Vanuit Signal is er voorlopig nog geen communicatie gekomen over hun toekomst.

Lees ook: Aan de slag met berichtenapp Signal

Er zijn geen exacte cijfers over hoeveel gebruikers Signal precies telt in België. Wereldwijd zouden dat er ongeveer 40 miljoen zijn, al is het ook hier moeilijk om recente en betrouwbare statistieken te vinden. Wel staat vast dat de berichtenapp minder populair is dan zijn concurrenten WhatsApp en Telegram. Signal kende vorig jaar een grote sprong in aantal gebruikers toen WhatsApp veel gebruikers tegen de schenen had gestampt met nieuwe privacyregels.


Gerelateerde artikelen

De schaduwkant van Signal: loert er gevaar om de hoek?

Signal is aan een steile opmars bezig. De berichtendienst profileert zich meer dan ooit als het ideale alternatief op WhatsApp.