RCS Lab

Drie grote techgiganten spreken hun steun uit voor ‘FIDO’, een nieuw aanmeldingssysteem dat zonder wachtwoorden werkt.

Advertentie

Apple, Google en Microsoft zijn het niet altijd eens met elkaar, maar hier kunnen ze elkaar wel in vinden: wachtwoorden moeten zo snel mogelijk verdwijnen. Ter ere van World Password Day spraken de drie techreuzen hun steun uit voor het systeem dat wachtwoorden op termijn vervangen: FIDO. Apple wil FIDO-technologie implementeren in iOS en macOS, Microsoft in Windows en Google in Android en ChromeOS.

In een blogpost kijkt Google al uit naar de dag dat wachtwoorden definitief verleden tijd zijn. Volgens hun tijdlijn zouden we tegen eind 2023 geen enkel wachtwoord meer nodig hebben. Ook als het van Microsoft en Apple afhangt is het niet meer dan een natuurlijke evolutie voor digitale technologie dat wachtwoorden zullen verdwijnen.

FIDO: snel en veilig aanmelden zonder wachtwoorden

Maar wat is FIDO nu eigenlijk? Het staat voor ‘Fast Identity Online’ en is een gezamenlijk initiatief van de FIDO Alliance, waar de techgiganten mee deel van uitmaken, en het World Wide Web Consortium. FIDO wil een veiliger en gebruiksvriendelijkere manier ontwikkelen om je bij je online accounts aan te melden. Je zal dan nergens nog een wachtwoord moeten aanmaken om het account te beveiligen. FIDO wil volledig steunen op biometrische identificatiemiddelen zoals gezichtsherkenning en je vingerafdruk. Technieken die al gebruikt worden om je smartphone of laptop mee te ontgrendelen, binnenkort zal dat dus ook kunnen voor websites en apps.

Lees ook: 9 op de 10 consumenten hergebruikt wachtwoorden

We maken al jaar en dag gebruik van wachtwoorden, maar het systeem is niet feilloos. Mensen vergeten hun wachtwoorden of gebruiken een veel te eenvoudig wachtwoord. Daarom werken veel online diensten tegenwoordig al met tweestapverificatie om een stok achter de deur te houden wanneer het wachtwoord gekraakt is. Maar hackers worden steeds handiger in het vinden van de toegang tot onze online accounts en dus zijn er effectievere beveiligingsmaatregelen nodig om ze buiten te houden.


Gerelateerde artikelen

7 beveiligingstips voor je Android-smartphone

Is jouw smartphone wel voldoende beveiligd? Je kan nooit voorzichtig genoeg zijn. Volg deze tips om een extra laagje veiligheid aan Android toe te voegen.