Meta

Meta heeft in het eerste kwartaal van dit jaar 400.000 berichten per ongeluk verwijderd op Facebook en Instagram. Een bug had daar invloed op.

Advertentie

Concreet ging het om zo’n 18,6 miljoen berichten die offline gehaald werden omdat ze terroristische inhoud zouden bevatten, of deel uitmaakten van georganiseerde haatcampagnes. Dat is precies het dubbele van de 9,3 miljoen berichten die Meta in het laatste kwartaal van 2021 verwijderde. Dat meldt het socialmediabedrijf in zijn laatste moderatierapport. De berichten werden deels door het systeem gedetecteerd en voor het overige gerapporteerd door gebruikers. 

Bij Instagram liggen de cijfers lager. Hoewel er daar ‘slechts’ 2 miljoen boodschappen offline gehaald werden, ging het wel om een flinke stijging. Van die 18,6 miljoen berichten werden er uiteindelijk 400.000 teruggeplaatst op Facebook, omdat ze onterecht verwijderd bleken. De AI voor automatische detectie ging wel eens de mist in. “Een bug”, aldus Meta. Bij Instagram waren dat er 80.000. In de meeste gevallen werden de berichten teruggeplaatst zonder dat gebruikers een klacht hadden ingediend over de verdwenen posts.  

Meta modereert met nieuwe AI 

Volgens Meta gaat het om groeipijnen van de nieuwe kunstmatige intelligentietechnologie die ongepaste berichten automatisch moet opsporen. Een onderdeel daarvan is dat Meta zijn gebruikers beter wil kunnen waarschuwen, voordat ze effectief ‘gestraft’ worden op Facebook of Instagram. 

CEO Mark Zuckerberg en co voelen zich genoodzaakt om extra inspanningen te doen om strenger en beter op te treden tegen extremistische inhoud en desinformatie. Het is net daarom dat Meta het vertrouwen van de gebruikers probeert te herwinnen en transparantie toont door elk kwartaal cijfers te publiceren over zjin moderatiebeleid.


LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here