Nieuws

macOS 13 Ventura: wat is er nieuw?

macOS Ventura Preview
De nieuwe versie heeft de naam macOS Ventura gekregen. Ventura is een County in Californië.

Gisterenavond toonde Apple zoals vanouds alle nieuwe features voor iOS, iPadOS en macOS. Het nieuwe besturingssysteem voor Macs is ieder jaar een van de meest interessante topics tijdens het kickoff event van Apples WWDC. Dit jaar zal de grote update macOS Ventura heten. Wat is er nieuw en waar moet je op letten?

Apple Mail krijgt een verbeterde zoekfunctie.

Stage Manager

Stage Manager is een nieuwe multitaskingfunctie. De feature maakt het mogelijk om de vensters waarmee je actief aan het werk bent centraal voor je te plaatsen en de apps die je minder vaak nodig hebt opzij te zetten. Die staan dan aan de linkerkant van het venster. Stage Manager komt ook naar iPadOS 16.

Gebruik je iPhone als webcam

Apple maakt het mogelijk om je iPhone te gaan gebruiken als webcam. De combinatie tussen macOS Ventura en iOS 16 maakt het bovendien mogelijk om met je FaceTime-gesprek te wisselen van toestel. Zo kan je een gesprek overzetten naar je Mac of van je iPhone naar je iPad in een handomdraai. Dat heet Continuity Camera.

Deel tabbladen in Safari

Met 1 miljard gebruikers wereldwijd heeft Apple best wat in de pap te brokken met browser Safari. Met elke macOS-update wordt de webbrowser een stukje beter en performanter. In de nieuwe versie voor Ventura zal je als gebruiker tabbladen kunnen delen met andere gebruikers. Bovendien zal Apple Safari mee vormgeven om paswoordloos door het leven te gaan, dat zal via biometrische identificatie gaan met onder andere FaceID en TouchID.

Deel tabbladen in Safari.

Gaming naar macOS

Sinds de lancering van Apples eigen siliconchip is het voor gamingontwikkelaars stukken interessanter geworden om hun games weer voor macOS te gaan aanbieden. De chips bieden een veel performanter platform waardoor gaming op een Mac mogelijk weer interessanter zal worden. Zo zal EA GRID Legends naar macOS brengen en zal Capcom dat voor Resident Evil Village doen.

Beschikbaarheid

De eerste bèta van macOS Ventura zal uitgerold worden volgende maandag. De officiële niet-bètaversie zal voor dit najaar zijn, zoals gewoonlijk deelt Apple daar nog geen datum voor in dit stadium.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business