Nieuws

Kogel door de kerk: Europa keurt universele oplader goed

De invoer van een universele oplader in Europa komt nu wel heel dichtbij. De Europese Unie en de lidstaten zijn het erover eens geraakt.

Over het debat over de universele opladers is al heel wat inkt gevloeid. Al tien jaar lang probeert de Europese Unie elektronicafabrikanten aan te sporen om eenzelfde standaard voor opladers te hanteren. Omdat bepaalde fabrikanten, we noemen ze niet bij naam, niet leken mee te willen werken, besloot de Europese Commissie eind vorig jaar dan maar om het bij wet af te dwingen vanaf 2024. Daar zou vandaag een historisch akkoord rond bereikt zijn tussen de Europese instellingen en de lidstaten, schrijft Reuters. De definitieve stemming moet wel nog gebeuren, maar dat zou niet meer dan een formaliteit mogen zijn.

De verplichting zou zelfs zijn uitgebreid naar 15 productcategorieën. Onder meer smartphones, tablets, videocamera’s, hoofdtelefoons, draagbare spelconsoles en laptops zouden met éénzelfde oplader moeten kunnen opgeladen worden. Zelfs producten die aanvankelijk de verplichting niet zouden moeten volgen worden nu mee in het akkoord opgenomen, waaronder smartwatches en draadloze oortjes. Vanaf 2024 moeten al deze product van een usb-c-poort worden voorzien, al geldt voor laptops een overgangsperiode tot 2026. Je zal bijgevolg vanaf dan dus ook nog maar één oplader moeten hebben om al je elektronische apparaten op te laden.

Universele oplader: voor- en tegenstanders

Waarom hamert Europa op de invoer van een universele oplader voor elektronica? De Europese Unie wil het consumenten vooral eenvoudiger maken. Uit marktcijfers blijkt dat consumenten jaarlijks bijna 2,5 miljard euro spenderen aan opladers voor elektronica. Die opladers kunnen dan vaak niet hergebruikt worden voor andere producten waardoor ze op de vuilnisberg belanden. Met de invoer van één standaard voor alle opladers wil Europa dus vooral ook de hoeveelheid elektronisch afval verminderen.

Veel fabrikanten hebben inmiddels ook al de switch naar usb-c gemaakt, maar er zijn er altijd die liever hun eigen zin doen. Vooral Apple, om ze nu wel bij naam te noemen, stribbelde tegen. Zij gebruiken immers hun eigen Lightning-poorten voor veel producten en ze zouden dus grote aanpassingen moeten maken aan hun producten voor de Europese markt. Apple haalt zelf het argument aan dat een universele oplader innovatie binnen laadtechnologie zou afremmen. Er gaan wel geruchten dat Apple achter de schermen de omschakeling van Lightning naar USB-C al aan het voorbereiden is.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business