apple lightning naar usb-c
Beeld via iStock

Apple zou overwegen om bij toekomstige iPhones de Lightning-poort te vervangen voor een meer universele USB-C-poort.


De Lightning-poort is altijd al een kenmerkende eigenschap geweest van Apple’s iPhones. Sinds de lancering van Lightning in 2012 hanteerde Apple zijn eigen oplaadstandaard voor iPhones, iPads en de Apple Watch; voor Macbooks gebruikt Apple een USB-C-poort. Apple doet de dingen graag op zijn eigen manier, maar nu zouden ze toch overwegen om vanaf 2023 USB-C ook als standaard te hanteren voor de iPhone. Dat voorspelt de Apple-watcher Ming-Chi Kuo voor MacRumours.

Onder druk van EU

Het is een opvallende koerswijziging van Apple, die tot nu toe altijd zijn blijven vasthouden aan Lightning terwijl de concurrentie voluit koos voor USB-C. Een keuze waarvoor ze onder druk voor zijn komen te liggen in Europa. Het Europese Parlement stemt deze maand over een wetsvoorstel dat elektronicafabrikanten zou verplichten om met USB-C te werken. Als de wet erdoor komt, zou Apple voor de Europese markt zijn producten moeten aanpassen en dan is het wellicht eenvoudiger om de aanpassing globaal te maken. Apple leek zich daar tegen te willen verzetten, maar nu lijken ze toch te plooien voor de politieke druk.

De stap van Lightning naar USB-C komt er ook niet zomaar van vandaag op morgen. Volgens Kuo zal dit nog niet voor de iPhone 14 van dit jaar zijn, maar pas voor alle iPhones die uitkomen vanaf de tweede helft van 2023. Dan kijken we dus ten vroegste naar de iPhone 15. USB-C gebruiken hoeft natuurlijk geen nederlaag te zijn voor Apple. Het moet resulteren in snellere laadtijden en een vlottere data-overdracht tussen de iPhone en andere toestellen.


Volledig draadloos?

Op termijn wil Apple de kaart trekken van volledig opladen via de MagSafe-technologie. Aanvankelijk leek het plan om Lightning te behouden totdat het MagSafe-ecosysteem klaar was om het over te nemen. Overstappen op USB-C klinkt dan als een dure tussenstap, al zou het een indicatie kunnen zijn dat het nog enkele jaren kan duren vooraleer MagSafe de fakkel volledig zal overnemen.


Gerelateerde artikelen

iPhone 14: prijs, datum, geruchten & nieuws

Wat is de prijs van de iPhone 14? Wanneer komt hij uit, hoe zal hij eruit zien en meer vind je terug in dit overzichtsartikel.