Nieuws

“Toegeving Apple rond datingapps is leuk, maar niet genoeg” 

datingapps
Ontwikkelaars van datingapps kunnen in Nederland voortaan eigen betaalmethodes gebruiken. De waakhond ACM verwachtte meer.

De Nederlandse Autoriteit Consument & Markt (ACM) haalt zijn slag thuis. Damiën Berkhout, advocaat en partner bij Scott + Scott, vindt het een kleine, maar toch belangrijke stap in de goede richting. “De stap is belangrijk omdat Apple hiermee eigenlijk toegeeft dat het misbruik maakt van zijn machtspositie in de App Store. Maar doordat deze stap van Apple in Nederland vooralsnog alleen voor datingapps geldt, is deze stap wel erg klein”, motiveert hij. 

Alleen voor datingapps 

“Europese toezichthouders zijn de beleidsaanpassing van Apple nauwkeurig aan het bestuderen. Deze zaak kan als blauwdruk gaan dienen voor andere zaken tegen Apple. Het bedrijf misbruikt namelijk zijn machtspositie in de App Store en niet alleen met betrekking tot dating apps: het gaat om alle betaalde apps en in-app aankopen”, klinkt het. 

De zaak draait rond bekende datingapps als Tinder, Bumble en Lexa. De betalende versies van die apps konden tot dusver alleen via de App Store aangekocht worden. Apple pakt op elke aankoop 30 procent commissie. Appontwikkelaars willen dat andere partijen ook betalingen kunnen verwerken binnen iOS.  

Werk van lange adem 

De ACM had Apple twee maanden de tijd gegeven om ook andere betaalmethodes toe te staan. Ontwikkelaars zouden ook naar betaalmogelijkheden buiten de app moeten kunnen verwijzen. De iPhonebouwer moest alsnog een dwangsom van 5 miljoen euro betalen, omdat de drempel voor een alternatief betalingssysteem te gebruiken nog steeds te hoog was. Voor elke week dat die eis niet ingewilligd werd, kwam er nog eens 5 miljoen euro bij. Eind maart werd het maximum van 50 miljoen euro al bereikt.  

Hoewel Apple intussen zijn richtlijnen heeft aangepast en zo voldoet aan de eisen van de ACM, gaat de techreus toch nog in beroep “Een aantal aanpassingen is niet in het belang van de privacy en dataveiligheid van gebruikers”, zei Apple. De boete van 50 miljoen euro kan wel niet meer kwijtgescholden worden. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Zie jij heil in de toekomst van VR?

  • Nee (55%, 127 Votes)
  • Ja (21%, 49 Votes)
  • Ja, ik heb ook een VR-bril (10%, 22 Votes)
  • Ja, ik wil een VR-bril kopen (8%, 18 Votes)
  • Nee, ik heb wel een VR-bril (6%, 13 Votes)

Aantal stemmen: 229

Laden ... Laden ...
Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Tenways CGO600 verkrijgbaar aan de laagste prijs ooit

Bekijk beschikbaarheid

Business