Nieuws

Metaverse-standaard op komst? Grote jongens gaan rond tafel zitten 

metaverse
36 grote jongens uit de techwereld, waaronder Meta, Microsoft en Huawei, zijn een nieuwe standaard aan het ontwikkelen voor de metaverse.

De industrieleiders hebben zich verzameld in het Metaverse Standards Forum. In dat comité willen ze een aantal grondregels vastleggen om de toekomst van een democratische metaverse te garanderen.

De opzet van de metaverse is het laten samenvloeien van augmented en virtual realtity met de echte wereld. Op termijn moet er zo een extra digitale laag ontstaan over ons alledaags leven. Voorlopig zijn we voor die technologie nog gebonden aan onze smartphones. In de toekomst moeten we kunnen loskomen van onze schermen, bijvoorbeeld via slimme brillen of zelfs lenzen. 

Verschillende techreuzen, waaronder Meta, hebben al grote plannen rond het nieuwe internet. Om te vermijden dat ze qua visie te ver uit elkaar groeien, willen de grote jongens dus rond de tafel gaan zitten, om tot een gezamenlijk strategisch beleid te komen. In principe kunnen alle bedrijven zich aansluiten bij het verbond, want er zijn ook geen instapkosten. Onder meer via “pragmatische, interactieve projecten”, zoals hackathons, moet er progressie gemaakt worden. 

Geen metaverse van Meta

“Er komt geen metaverse van Meta”, liet Meta-topman Nick Clegg zich vorige maand al ontvallen. “Vergelijk het met het internet. Ook dat is niet van Google of Microsoft alleen. De metaverse wordt een aaneengesloten systeem dat de gekende grenzen overstijgt”, klonk het ietwat mysterieus.  

Het rijtje bedrijven dat zich bij het verbond aangesloten heeft, oogt alvast indrukwekkend. Naast Meta, Microsoft en Huawei vinden we er ook nog Adobe, Epic Games, Huawei, Qualcomm en zelfs IKEA. Belangrijke namen die nog ontbreken zijn onder meer Apple, Roblox en Niantic. Verwacht wordt dat zij nog zullen aansluiten. Later dit jaar willen de aangesloten bedrijven een eerste keer samenkomen om de beleidslijnen rond de metaverse uit te stippelen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business