Nieuws

Belgen steunen verplichting elektronisch betalen in handelszaken

elektronisch betalen met smartphone
Beeld via iStock
Vanaf 1 juli moeten handelszaken verplicht een vorm van elektronisch betalen aanbieden. Een goede zaak, vindt het merendeel van de Belgen.

In februari werd binnen de federale regering een akkoord bereikt rond de invoering van een verplichting op elektronisch betalen in handelszaken. Die wetgeving zal deze vrijdag 1 juli ingaan. Vanaf dan zal je in elke handelszaak verplicht elektronisch betalen moeten kunnen betalen met bankkaart of je smartphone. En daar is het overgrote deel van de Belgische consumenten (68%) blij mee, blijkt uit een onderzoek van Lightspeed dat 1.000 Belgen peilde over de nieuwe wetgeving.

Cash niet langer koning

Het betaalgedrag van Belgische consumenten is flink veranderd sinds de coronapandemie. Het aantal elektronische betalingen met kaart en mobiel zijn flink gestegen. 50% van de ondervraagde respondenten betaalt het liefst contactloos en 14% heeft zelfs nooit meer cash geld op zak. Uit het onderzoek blijkt ook dat het ontbreken van elektronische betaalopties de klantervaring negatief kan beïnvloeden. “Door het niet aanbieden van elektronisch betalen dreigen ondernemers klanten voorgoed te verliezen”, licht Emine Youssef, Lightspeed Country Manager in België, de resultaten toe.

Naast de digitalisering van de retail- en horecasector een duwtje in de rug geven, moet een verplichting op elektronisch betalen ook een hulpmiddel zijn in de strijd tegen belastingfraude. De meningen onder de handelaars zijn meer verdeeld over de nieuwe wet, omdat zij transactiekosten moeten afstaan op elke elektronische betaling.

De invoer van een verplichting op elektronisch betalen betekent voor alle duidelijkheid niet dat cash geld volledig zal verdwijnen. Wie verkiest contant te betalen, zal dat nog altijd kunnen doen vanaf 1 juli. Ben jij ook voorstander van elektronisch betalen in handelszaken? Deel ons je mening in de reacties.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business