Doccle wordt je brievenbus voor aangetekende zendingen

Doccle
Aangetekende stukken die verloren gaan of verkeerd worden geleverd. Wordt dat verleden tijd nu Doccle aangetekende stukken gaat accepteren?

“Brieven verliezen hun juridische waarde als ze aan de foute persoon of op het foute adres bezorgd worden”, klinkt het bij het Belgische Doccle, dat dit probleem met zijn nieuwe dienst wil oplossen. Hiermee pakt het ook gelijk een ander knelpunt aan; namelijk dat ontvangers vaak niet thuis zijn. In een periode van een versnelde digitale transitie zou dat volgens Doccle ook niet meer nodig zijn. De aangetekende zendingen moeten namelijk rechtstreeks in de brievenbus verschijnen.

Verificatie met eIDAS of Itsme

Belangrijke juridische en contractuele documenten kunnen met de nieuwe dienst voortaan digitaal naar de ontvanger worden opgestuurd. “Een betrouwbare oplossing is hiervoor een must”, zegt de general manager van Doccle, Bram Lerouge. Hiermee verwijst hij naar het aantal klachten dat over aangetekende verzendingen binnenkomt bij de ‘Ombudsdienst voor de Postsector’. Eén op de drie klachten die de dienst ontvangt, gaat over zo’n aangetekende zending.

Het verschuiven van fysieke naar digitale aangetekende zendingen is niet zomaar geklaard. Doccle werkt hiervoor samen met Connect Solutions om een verificatiesysteem op te zetten. Hierdoor zal Doccle’s digitale brievenbus gezien worden als eIDAS-gecertificeerde dienst en krijgt het “dezelfde rechtsgeldigheid als een papieren aangetekende zending”, stelt Lerouge.

In de praktijk betekent dit dat de ontvanger van een digitaal aangetekend poststuk in Doccle met e-ID of Itsme zijn identiteit moet verifiëren. Enkel de aangewezen ontvanger kan daarmee het stuk in Doccle ontgrendelen en lezen. Dit geldt voor consumenten en bedrijven. In het geval van bedrijven kan ‘precies’ worden aangegeven wie binnen een bedrijf gemachtigd is om de zending in ontvangst te nemen.

Doccle: bedrijven staan in de rij

Ondertussen zouden bedrijven in de rij staan om gebruik te maken van Doccle. Om welke bedrijven het gaat maakt de topman niet bekend. Wel laat hij weten dat het om ‘partners uit de banksector’, waterbedrijven en overheidsinstanties gaat. Op welke termijn de eerste partijen zijn aangesloten, maakte het bedrijf eveneens niet bekend.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business