Activision Blizzard

Gooit een Brits antitrustonderzoek roet in de plannen van Microsoft om de gamestudio Activision Blizzard over te nemen?


De Britse marktwaakhond heeft een onderzoek opgestart naar de effecten die een overname van Activision Blizzard door Microsoft kan hebben op de gamingindustrie. Het onderzoek moet onder meer bepalen of de overname Microsoft niet te veel macht zal geven in de sector, nadat de Xbox-fabrikant ook al grote studio’s als Bethesda overnam. Ook heerst er nog onduidelijkheid over de toekomst van de grote titels die Activision Blizzard uitgeeft; denk aan Call of Duty, Overwatch en Diablo. Verhuizen deze games exclusief naar Xbox?

Een duur koopje

Microsoft verraste in januari vriend en vijand met de aankondiging dat ze Activision Blizzard zouden overnemen voor 68,7 miljard dollar (67,4 miljoen euro). Dat maakt de overname op vlak van neergelegd bedrag de grootste overname van 2022 binnen de techsector en zelfs één van de grootste tot heden. Ondanks het hoge bedrag deed Microsoft in feite een koopje. Op het moment van de overname schipperde Activision Blizzard van het ene schandaal na het andere. De gamestudio was in opspraak gekomen wegens grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer en het systematisch onderbetalen van vrouwelijke werknemers.

Lees ook: 10 overnames die de technologiesector veranderden


Enkele topleden van het bedrijf moesten vertrekken; CEO Bobby Kotick werd ook naar de uitgang maar hij wist de storm tot nu toe te overleven. Recent werd hij zelfs nog opnieuw verkozen voor een zitje in de raad van bestuur. Microsoft hoopt tegen medio 2023 de deal helemaal af te ronden.

Fase 2

De conclusie van het Britse antitrustonderzoek zou die planning dus nog eventueel kunnen verstoren. Op 20 juli zal de marktwaakhond voor het eerst publiekelijk spreken over het onderzoek. De eerste fase van het onderzoek wordt wel pas op 1 september afgerond, dan moet ook beslist worden of een ‘fase 2’-onderzoek nog noodzakelijk is.

Ook in de Verenigde Staten voert de FTC een onderzoek naar de overnamedeal. De Amerikaanse antitrustcommissie wil vooral weten hoe de overname de werkomstandigheden binnen Activision Blizzard zal veranderen. Microsoft weet in ieder geval dat ze de schaduw die boven hun toekomstige dochter hangt mee zullen erven. De softwarereus heeft zelf eveneens een pijnlijke historie met schandalen rond grensoverschrijdend gedrag op de werkvloer.