netflix spatial audio
Beeld via Canva

Vanaf nu kan je Netflix-series bekijken met ruimtelijke audio, zelfs als het apparaat waarmee je kijkt hier geen ondersteuning voor biedt.

Advertentie

Audio is minstens even belangrijk als het visuele plaatje om helemaal meegezogen te kunnen worden in een filmverhaal. Toch blijft op veel apparaten de audiokwaliteit ver achter op het beeld. Daar wil Netflix verandering in brengen. Via een samenwerking met Sennheiser kan Netflix ruimtelijke audio aanbieden. Dit zal beschikbaar worden gemaakt voor alle abonnementen en alle apparaten. Voor iOS-devices was ruimtelijke audio al sinds de zomer van 2021 beschikbaar dankzij Apple’s eigen technologie.

Spatial Audio of ruimtelijke audio is een audiotechnologie die ervoor zorgt dat je tijdens het kijken van een film letterlijk midden in de actie zit. Het geluid komt van links, rechts, boven en achter je rug je oren binnen. Ook voor gaminghardware is het een zeer populaire feature, omdat je zo kan horen vanwaar je tegenstanders komen.

Er zijn verschillende soorten Spatial Audio. Netflix doet beroep op Sennheiser’s AMBEO-2 Channel Spatial Audio. De AMBEO 2-Channel Spatial Audio-renderer vertaalt originele immersieve mixen naar 2-kanaals audio met een ruimtelijke ervaring die stereo ruimschoots overtreft. Het bijzondere is dat het ruimtelijke effect ook kan gecreëerd worden op apparaten die uit zichzelf geen ondersteuning hebben voor ruimtelijke audio. Netflix is het eerste grote streamingplatform die gebruik maakt van AMBEO 2.

Welke Netflix-titels ondersteunen ruimtelijke audio?

Wil je zelf eens ervaren hoe ruimtelijke audio klinkt op Netflix? In de eerste fase van de uitrol beperkt ruimtelijke audio zich nog tot een handvol titels, voornamelijk originele producties van Netflix waaronder:

  • Stranger Things (Seizoen 4)
  • The Witcher
  • The Adam Project
  • Red Notice
  • Locke & Key

Netflix zal ongetwijfeld snel nieuwe titels aan dat lijstje toevoegen. Door in de zoekbalk ‘Spatial Audio’ in te geven kan je het volledige aanbod terugvinden. Met deze nieuwe feature hoopt Netflix weer nieuwe abonnees naar het streamingplatform te lokken. Tijdens het eerste kwartaal zag het streamingplatform zijn totale aantal abonnees voor het eerst in zijn bestaan zakken, met dramatische gevolgen van dien voor het bedrijf. Binnenkort zal Netflix de cijfers van het tweede kwartaal bekend maken.

Lees ook: Goedkoop Netflix-abonnement met reclame komt er

netflix ruimtelijke audio
Deze titels bieden ruimtelijke audio aan.

Gerelateerde artikelen

Ruimtelijke Audio: welke technologie kies je?

De term ‘ruimtelijke audio’ duikt overal op, en overspoelt je met technische info die niet zo vatbaar is. We loodsen je erdoorheen.

Netflix België: de beste nieuwe films & series voor juli 2022

Op zoek naar kijktips voor deze zomer? Dit zijn de beste nieuwe films en series die je in juli 2022 op Netflix kan verwachten.